Ljubav i seks

Romantika kod muškaraca gasi želju za seksom

Objavljeno: 22.11.2014 | 23:37Izvor: B92

Poznato je da žene više vole romantiku nego muškarci, ali novo istraživanje možda daje odgovor na pitanje zašto je to tako.

Foto: Glenn Loos-Austin / Flickr.com 

Prema rezultatima nove studije objavljene u žurnalu “Archives of Sexual Behavior”, romantika muškarcima uništava seksualnu želju. 

Zapravo, muški ispitanici više su bili uzbuđeni dok su gledali dokumentarac o istoriji Engleske, nego čuvenu scenu prvog poljupca u filmu “Titanik”. 

To je zbog toga što je muškracima potrebna “eksplicitnija vizuelna stimulacija”, kako bi im probudila želju za seksom, kaže vođa studije Marike Devite, docent kliničke psihologije Mastriht univerziteta u Holandiji. 

Štaviše, muškarci su “programirani” da se oplode više žena, a ne da neguju monogamnu vezu. 

Za razliku od njih, ženama nije potrebna vizuelna stimulacija da bi osetile požudu; potreban im je kontekst u kom se obično susreću sa seksualnim stimulansima. 

“Njihova seksualnost više zavisi od konteksta veze”, kaže dr Devite, objašnjavajući da ta razlika potiče od rodnih uloga tokom evolucije. 

“Sistem povezivanja sa partnerom ženama je mnogo važniji, kako bi muškarci ostajali pored njih i podizali decu”. 

Studija je obuhvatila 86 muškaraca i 78 žena koji su analizirali četiri različita video klipa. 

Na prvom se mogao videti par koji vodi ljubav, na drugom je bila scena iz “Titanika” u kojoj Leonardo di Kaprio i Kejt Vinslet imaju prvi poljubac, zatim romantični klip iz “Nepristojne ponude” (Indecent Proposal, 1993.) i na posletku dokumentarac o istoriji Engleske. 

Učesnici su zatim imali zadatak da ocene kako se osećaju mentalno i fizički, kao i koliko nakon pogledanih snimaka žele seks. 

Ženama su želju najviše probudili odlomci iz “Titanika” i “Nepristojne ponude”, dok su muškarce “osvojile” scene seksa. 

Autori kažu da su rezultati takvi zato što žene više seksualno stimuliše mašta, koju im bude romantične scene, nego eksplicitni prikazi seksa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u