Zdravlje

Laparoskopska operacija - komforno rešenje za bolesti žučne kese

Objavljeno: 27.09.2017 | 19:48Izvor: medio.rs

Za žučnu kesu se može reći da je jedan od glavnih “čistača” organizma, pored jetre kojoj pomaže, jer kroz nju prolaze svi toksini u organizmu. Prema statistici, svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac dobiju kamen u žučnoj kesi do svoje šezdesete godine.

Smatra se da je, pored genetike i nekih bolesti, izrazito masna ishrana najzaslužnija za nastanak oboljenja žučne kese.

Ipak, kada je prevencija u pitanju, ne ostaje nam mnogo prostora za angažovanje. Razlozi za nastanak oboljenja žučne kese nisu u potpunosti poznati. Sve o popularnoj laparoskopskoj metodi, koja znatno skraćuje vreme oporavka, otkrivaju nam hirurzi Atlas opšte bolnice iz Beograda.

Čemu služi žučna kesa?

Žučna kesa je organ koji podseća po obliku na krušku, veličine oko deset centimetara. Radi se organu koji je šupalj i koji se nalazi priljubljen uz jetru, sa desne strane abdomena, ispod rebara. Njena funkcija je da prima i čuva žuč koju luči jetra, tečnost žućkasto – zelene boje, koja se sastoji od holesterola, žučnih soli i pigmenata. Skuplja je i skladišti, a po potrebi ispušta u gornji deo dvanaestopalačnog creva u toku varenja masti.

Simptomi oboljenja

Oboljenja žučne kese mogu dugo da budu bez simptoma. Među najčešćim simptomima prilikom napada žuči su oštar bol u gornjem desnom delu stomaka, a nekad na istom mestu sa leđne strane, mučnina, povraćanje, drhtavica i žutica. Jaki bolovi često budu prvi znak da sa žučnom kesom nešto nije u redu. Napad žuči mnogi pacijenti opisuju kao najjači bol koji su do tada osetili. Nekada se prilikom rutinskih ultrazvučnih pregleda može otkriti prisustvo kamena u žučnoj kesi i operacijom rešiti problem pre pojave simptoma.

Kamenje u žučnoj kesi

Najčešći problem žučne kese je kamen koji se stvara kada se supstance, koje se u njoj razlažu, stvrdnu. Ukoliko je kamen mali može da se izbaci u crevo. Ako se radi o većem kamenu može da se zaglavi i izazove prodoran bol. Ovaj bol dolazi u talasima i može se širiti u desno rame i leđa. Kada je žučni kanal duže blokiran žučna kesa se može inficirati i upaliti. Kamen u žuči može da nastane usled hemijskog poremećaja ili infekcije žučne kese. U trudnoći se stvara poremećaj u metabolizmu holesterola i masti koji može uticati na stvaranje kamena u žuči nakon porođaja.

Akutno zapaljenje žučne kese

Akutno zapaljenje žučne kese se dešava kada dođe do poremećaja u snadbevanju zida žučne kese krvlju. Usled toga počne da se puni gnojem ili se na njoj pojavljuju gangrenozne promene. Kao posledica te komplikacija može da dođe do pojave žutice i prskanja žučne kese ukoliko se ona blagovremeno ne ukloni hirurškim putem. Drugi, takođe vrlo opasan ishod je kada su kamenovi povezani sa hroničnim zapaljenjem žučne kese. Kamen se zaglavi u žučnom kanalu, što dovodi do slabog punjenja i praženjenja žučne kese. Usled začepljenja žučnih puteva moguće je oštećenje jetre zbog toksičnih efekata, koji mogu da prouzrokuje i smrtni ishod.

Laparoskopska operacija žučne kese

Laparoskopska operacija žučne kese se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko sat vremena. Izvodi se na taj način što se kroz mali otvor na pupku uvodi igla kroz koju se uvlači gas čija je uloga da izdigne trbušni zid i stvori prostor za rad. Nakon toga se kroz vrlo male otvore na koži uvode ostali instrumenti. Jedan od njih je minijaturna kamera kojom se prate pokreti hirurga na monitoru. Žučna kesa se kroz jedan od portova (laparoskopski instrument) izvlači iz stomaka. Prilikom operacije žučne kese ne vade se i žučni kanali. Oni ostaju jer mora da postoji prolaz za žuč od jetre do dvanaestopalačnog creva. Ožiljci od operacije su minimalni u ubrzo izblede.

Nakon laparoskopske operacije žučne kese pacijent može da ustane nakon nekoliko sati, kao i da unosi vodu i laku hranu. Preporuka je da pacijent ubrzo nakon operacije bude umereno aktivan. Iskustva pacijenata koji su operisani ovom metodom su zaista dobra. Oporavak nakon laparoskopske intervancije traje mnogo kraće nego kod klasične metode. Već nakon nedelju dana pacijenti mogu da se vrate svojim uobičajenim aktivnostima.

Život bez žučne kese

Žučna kesa je organ bez kog se može jer većina pacijenata mesec dana nakon operacije nema više nikakve tegobe. Prvih mesec dana nakon operacije je potrebno pridržavati se dijete koja je bila preporučena i pre operacije. Nakon oporavka neki pacijenti moraju trajno da izbace namirnice koje im izazivaju tegobe pri varenju. Vrlo mali broj pacijenata će imati iste tegobe i nakon operacije, što se pripisuje postholicistektomskom sindromu.

Atlas opšta bolnica raspolaže najsavremenijom tehnikom i vrhunskim stručnjacima iz opšte hirurgije koji su vam na raspolaganju za sva pitanja. Zakažite konsultacije i rešite svoj problem sa žučnom kesom na vreme!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u