Ljubav i seks

DA LI SU ODNOSI U TRUDNOĆI BEZBEDNI? Imamo odgovor na sve mitove!

Objavljeno: 28.05.2017 | 21:29Izvor: Kurir

Ginekolozi savetuju seks u trudnoći, ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a lekar vam nije drugačije rekao - vi možete da imate sasvim normalan seksualni život i do kraja devetog meseca.

Seks ne može izazvati pobačaj!

Priče da zbog seksa može doći do prerane trudnoće su občan mit. Čak iako se seks upražnjava u kasnijoj fazi trudnoće.  To da muškarac može da povredi bebu tokom seksa je takođe netačno. Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti poput onih za vreme orgazma, ne mogu da mu naude. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu.

Verovatno će i bebi biti lepše, jer će uživati u malim turbulencijama izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da pokrene vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da je beba posle orgazma postala živahnija nego obično,a možda čak i mirnija.To je zbog pomenutih kontrakcija - koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Materične kontrakcije su stalne tokom cele trudnoće, jer su neophodne da bi se ojačali njeni mišići i da bi se dostigla snaga koja je potrebna tokom porođaja.Ukoliko osećate nelagodnost i mislite da vaša beba možda čuje šta radite, možete da budete spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome šta se dešava.

Da li seks tokom trudnoće može da izazove infekciju?

Gusto sluzav čep koji zatvara grlić materice, čuva matericu i amniocentezu od spoljnih uticaja i infekcije. Međutim treba voditi računa da muški partner možda nema genitalnu infekciju ili pak genitalni herpes, gde je upotreba kondoma neophodna kao i samo lečenje. 

Kada treba izbegavati seks?

Postoje neke određene situacije u kojima jedan mora da se uzdžava od seksa. Zbog takvih okolnosti kao recimo ako je žena prethodno imala pobačaj lekar će uglavnom savetovati izbegavanje seksualnih odnosa, prvih 14 nedelja. Takođe ako u ranoj fazi trudnoće dođe do krvarenja,to je znak da morate da odete na pregled kod vašeg ginekologa, da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne.

Ukoliko se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice , onda seks nikako nije dozvoljen. Ako je grlić materice prethodno lečen ili ako žena ima zavaljenu matericu, u tom slučaju bi bilo najbolje da se seks ne upržnjava tokom cele trudnoće. Isto tako u slučajevima vaginalne infekcije ili genitalnog herpesa seks može da bude zabranjen.

Da li se gubi želja za seksom?

Seksualni nagon tokom trudnoće može biti povećan zbog hormona. Ali isto tako može biti potišten.Stanje uma može da utiče na seksualnu želju.U prvom tromesečju, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, a u većini slučajeva nije zainteresovana za seks, dok u drugom tromesečju i polovinom trećeg oseća pojačanu želju.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Dok neke imaju potrebu za seksom tokom cele trudnoće, neke gube želju za tim. Isto se može dogditi i sa muškarcima,ne možemo  previše da ih krivimo zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promenama oni suočavaju. Najpre je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vreme.

Poželjne poze tokom seksa...

Udobnost, osim postojanja obostrane seksualne želje, mora biti najveća briga. Nekada je to teško izvesti, naročito u poodmakloj trudnoći, kada ženin stomak nalikuje na planinu koju može preskočiti samo osoba u dobroj kondiciji. Ipak, ni muškarac ni žena ne moraju biti vrsni gimnastičari – potrebno je samo da malo istražuju. Misionarski položaj se mora prilagoditi podmetanjem jastuka ispod donjeg dela ženinih leđa, pri čemu muškarac kleči, a svoja kolena stavlja ispod njenih nogu. Žena sedi na muškarcu je odgovarajući položaj, iako često izaziva nevericu zbog ženine “veličine”.

Ovde ona može biti okrenuta i prema partnerovom licu ili prema njegovim stopalima, a sedeći položaj ostaviće dovoljno mesta za stomak. “Ulaz s leđa” je, verovatno, najbolji izbor, najkomotniji je i najstimulativniji za ženu, ali i za muškarca jer mu pruža visok nivo fizičke i vizuelne stimulacije. Varijacija ove poze je i “pasji položaj”, bilo da se radi o naslanjanju na kolena i šake, bilo da se žena oslanja na laktove i ruke. Treća mogućnost “s leđa” je bočni položaj gde muškarac leži iza žene, najbolje pod uglom od 90 stepeni.

Foto: Profimedia

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u