Lifestyle

Snaga i lepota granita u modernim kućama

Objavljeno: 27.03.2019 | 09:55Izvor: medio.rs

Iako se kamen već hiljadama godina koristi u građevini, možemo reći da je njegova upotreba u enterijeru domova dostigla vrhunac poslednjih decenija.

Granit je pored mermera i kvarca najpopularniji kamen za oblaganje zidnih površina, stepeništa, toaleta i kuhinjskih elemenata. Njegova lepota je trajna, što mu daje i posebnu praktičnu crtu. Granit asocira na snagu i trajnost  jer se kroz istoriju koristio za mnoge monumentalne građevine. 
Asocijaciji dorinosi i poreklo granita kao magmatske stene (očvršćena magma) velike gustine i tvrdoće. Granit važi za jedan od najčvršćih materijala na zemlji. U odnosu na mermer i kvarc, koji su mu glavni konkurenti, granit je dosta finansijski povoljniji. Ukoliko želite da u svoj dom unesete duh luksuza i trajnosti, granit je pravi izbor.
Luksuzne kuhinje
Malo koji materijal može tako dobro da objedini atraktivan izgled i funkcionalnost kao granit. Granitne ploče su vrlo popularne radne kao radne površine, kako u modernim minimalistički dizajniranim kuhinjama, tako i u onim rustičnim i klasičnim. 
Zbog svoje neosporne lepote, tvrdoće i trajnosti, granitne radne površine će u svakoj kuhinji biti omiljeni detalj. Obično dominira siva ili bela boja sa dezenima vrtloga i kružnih šara ili su potpuno konzistentne. Radne površine od granita su otporne na fleke, grebanje i udarce. Reč je o materijalu koji nije pogodan za razmnožavanje bakterija, te se sa lakoćom održava i čini kuhinju zdravijom. 
Pored već uobičajene upotreba kao radna ploča, granit se u kuhinjama koristi za izradu gornje ploče stolova i oblaganje podova. 
Stepeništa i hodnici
Svi smo se divili sjajnim antičkim građevinama popločanim kamenom i oivičenim divnim nizovima figura isklesanih u mermeru. Budući da je granit neuništivi i tvrđi rođak mermera, a po šarolikosti dezena i boja još interesantniji, nije ni čudo što je njegova primena postala veoma raširena. 
Kamen i raskoš zaista idu zajedno, potvrdiće oni koji su posetili Baziliku Svetog Petra u Rimu. Ukoliko želite da od svoje kuće napravite mesto čijoj će se eleganciji posetioci diviti, a vi moći istinski da uživate, podove na ulazu, hodnike i stepeništa obložite granitom. Širok izbor dezena može da podmiri skoro sve arhitektonske zahteve i vizuelna rešenja. Vrsta i tekstura granita ima dosta, a njegova granulirana površina je pegava ili tačkasta. 
Granitne pločice u kupatilu
Granit u kupatilu deluje luksuzno, ponekad i glamurozno, u zavisnosti od kupatilskog nameštaja i sanitarija. Granitne ploče u kupatilu asociraju na velika rimska javna kupatila, koja su građena širom nekadašnje imperije i bila sinonim za njenu slavu. Današnja upotreba granita u modernim kupatilima je takođe i vrlo praktična. 
Granit je vrlo postojan i otporan materijal, a nakon fine obrade ostaje toliko gladak da nije podložan flekama, te za njegovo pranje nisu potrebni jaki abrazivni detedženti već vrlo blagi i voda. Granit je prirodan materijal zrnaste strukture sa vrlo privlačnim dezenima i bojama. 
Najčešće se upotrebljavaju beli i sivi granit u svim nijansama, a tu su i oni crvenkasti, braon, plavičasti, pa čak i zeleni. Njegovo neklizajuće svojstvo je odlična osobina za podove kupatila, a odlično se ponaša prilikom nakupljanja vode i vlage. 
Te osobine ga čini idealnom oblogom za kupatila. Granitne pločice se odlično uklapaju u različite stilove dizajna kupatila. Granitna ploča na kojoj leži lavabo, kao deo kupatilskog nameštaja, može da bude vrlo upačatljiv detalj u modernim kupatilima. 
Detalji od granita
Kada želite da prostoriji date vizuelni identitet na najjednostavniji način, opredelite se da jedan zid, na kom se ne nalazi ništa bitno, akcentujete. Ako želite da vaš akcentovani zid ima elegantan ili luksuzan izgled obložite ga granitom u beloj ili crnoj boji. Granit je pogodan materijal za izradu kamina, bilo da je u pitanju samo gornja ploča koja ga pokriva ili ceo kamin. Takođe, granit može da se koristi za različite detalje u enterijeru na mestima gde treba da se ostavi posebno jak utisak luksuza i trajnosti. 
Gde kupiti Granit
Na sajtu brezaenterijeri.com kao i u njihovom prodajnom salonu na Vidikovcu, možete naći veliki izbor granitnih ploča. Granit je u raznim bojama i dezenima tako da će se uklopiti u svaki enterijer.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u