Ljubav i seks

7 „negativnih“ navika koje treba da zadržite u vezi

Objavljeno: 30.08.2014 | 10:52Izvor: medio.rs

Vaš, smo vaš, život ne prestaje kada nađete dečka!

Svaka veza ima svoja pravila, ali tabua ima sve više, a sve manje se iskreno diskutuje o tome. 

Da li vam ovo zvuči poznato: Imate utisak da sada, kada ste u vezi, neke stvari treba da prestanu, uprkos tome što iz volite - na primer,  vreme za razne aktivnosti koje su vas ispunjavale, savršena tišina u kojoj ste uživali ispijajući čašu vina sami, duge kafe nedeljom ujutru i svi vaši minuti koje ste trošili na sebe i obožavali ih.

Ali šta se dešava ukoliko ne prestanete da praktikujete sve te stvari? Šta ako nastavite sebe da čašćavate aktivnostima u kojma uživate sami, bez očekivanja sa druge strane da joj „polažete račun“? Bićete srećni, eto šta.

Da li je vaša veza dovoljno jaka da to podnese, ili jednostavno podredite svoj single život novom, životu u vezi? Da li vaše omiljene aktivnosti sputavaju razvoj vaše veze?

Naravno da bi odgovor na to trebalo da bude jedno veliko NE. Vi nikada ne bi trebalo da prestanete da radite stvari koje volite, samo morate naći način da uklopite svoju vezu sa vašim ličnim afinitetima. Jer upravo ti afiniteti vas definišu kao osobu i oni treba da budu sastavni deo jednačine. Koliko ste važni jedno drugome kada ste zajedno isto tako trebate da budete važni sami sebi kada to niste. Problemi u vezama češće nastaju kada zaboravljate te lične afinitete, nego kada ih i dalje praktikujete.

Ukoliko se ne slažete sa vašim partnerom, recite. Treba vam veče samo za vas, recite. Bez straha. Ukoliko želite da na toj boci vina piše vaše ime, napišite ga i ispijte do kraja. U tome nema apsolutno ničeg lošeg. To nema veze sa time koliko dugo ste u vezi, dva meseca ili dve godine, postavljajte stvari tako od samog početka tako da vaš partner zna da je to vreme koje želite da provedete sami sa sobom.

Evo sedam stvari koje nikada ne trebate da prestanete da radite, pa čak ni kada uplovite u ozbiljnu vezu!

Ne trebate da prestanete da se svađate

Svađa nije na listi poželjnih stvari koje trebaju da se praktikuju u vezi, ali to ne znači da ne treba da se dešavaju. Ukoliko nikada do sada niste čuli ovo, pažljivo čitajte sledeće: Svađanje u vezi je zdravo. Potrebno vam je da se svađate oko stvari koje su vam bitne, koje vam na neki način znače i koje ne želite da ignorišete. Svađanje je jednako važno koliko i razvijanje tolerancije.

Niko u vezi nije savršena osoba, a niko iz nje ni ne izlazi takav, ali ono što je važno je ono što se dešava u međuvremenu, to je mesto gde vaša požrtvovanost oko izgradnje odnosa dolazi do izražaja. Zato je svađanje veoma bitno.

Ne trebate da prestanete da spavate sami

Naravno da je ovo teško ako živite zajedno, ali čak i tada je moguće organizovati se s vremena na vreme i provesti noć odvojeno. Priznajte da je veoma opuštajuće! Ponekad je lepo zaspati kad vi želite, bez deljenja prekrivača, jastuka i mesta u krevetu i izbeći neki slučajni „lakat“ u toku noći.  Tada se više odmorite i naspavate, a to ima svoje prednosti – više uživate u onim noćima kada niste sami i imate više energija (ako razumete).

Shvatite da razgovor ne rešava uvek sve

Reči održavaju stabilnost, one su veoma važne u odnosu i imaju moć da ga održavaju kada se sve okolo možda raspada. Da, jeste veoma važno razgovarati, ali iako je jedna od najvrednijih stvari u vezi postoje momenti kada jednostavno ne trebate da kažete ono što mislite. Barem ne odmah.

Ne trebate da prestanete da uživate sami

Neki od najboljih momenata trebaju da budu one noći sa prekrivačem i čašom vina (bolje rečeno alkohola po ukusu) dok gledate maraton omiljene serije i neke filmove koje želite. Ne trebate da smatrate da propuštate nešto važno ili osećate krivicu zbog toga.

Ne trebate uvek da pružate sve što možete

Požrtvovanost u vezi ne znači da ste slabi, već da ste dovoljno jaki da dajete sebe u odnosu sa drugima. To ne znači da kada god se pojavi neki problem vi trebate da ga rešavate. Kompromis je neophodan, on održava balans na kojoj se bazira vaša veza. Svi dajemo – svi uzimamo. Ukoliko vaša uverenja idu protiv nečega, suprotstavite se. Ne trebate uvek biti diplomatičan i tolerantan. Naučite da poštujete svoje granice i da ih ne prelazite tako često.

Ne prestajte da provodite vreme sa prijateljima – sami

Svaka devojka i svaki muškarac treba da imaju svoje, ali samo svoje vreme, koje će provoditi sa njima dragim ljudima. Negujte te odnose. Od vitalnog je značaja za dobrobit veze veze da provodite vreme sa ljudima koji su tu mnogo pre nego što ste započeli vezu. Oni će vas održavati „živim“, na zemlji i podsticati da napredujete. Naravno kada je reč o pravim prijateljima. Ti ljudi vas vole bez obzira na sve.

Ne prestajte da se nadmećete

Vaš partner treba da vam bude glavni podsticaj da uzdižete sebe. On treba da vas podrži da radite bolje i da izađete iz komforne zone. Sa tom podrškom, važno je da se stalno nadmećete. Da imate lični stimulans da napredujete, jer sa time činite da se i vaš partner oseća dobro zbog toga što i on ima doprinosa u vašem napretku. Previše nadmetanja, međutim, stvara kontra efekat, vama je potreba razmena dobre energije jer je sve drugo smrtna presuda za vaš odnos. 

Izvor: Cosmopolitan.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u