Ljubav i seks

3 razloga zašto je odlično posvađati se sa dečkom

Objavljeno: 18.09.2014 | 17:15Izvor: medio.rs

Samo kada igrate fer, naravno.

Konstantno svađanje u vezi može biti loš znak, ali malo zdrave i konstruktivne svađe može biti stvarno dobro za vas, kaže ekspert za veze Džejn Grir, autorka knjige What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship. Evo kako ovi grublji razgovori mogu biti od pomoći.

Svađa vas oslobađa negativnih emocija

Nema ništa gore od zadržavanja svega u sebi (od onoga kada je zakasnio na večeru, do trenutka kada je zaboravio vašu godišnjicu). Na kraju će to pući i postati prljava i neproduktivna dreka. S druge strane, kada svaku primedbu kažete, umesto da gurate stvari pod tepih, možete to da prevaziđete.

- Svađa je dobra i produktivna jer pročišćava emotivne frustracije, gorčinu, i bes, odnosno sve ono što dovodi do konflikta- kaže Grir. Ne plašite se rasprave inače ćete postati ogorčeni.

Pomaže vam da vidite perspektivu partnera

Svađa u konstruktivnom smislu znači: nema vređanja, napadanja ili kritike, kaže Grir. U "doboroj" svađi svaki partner oslobađa svoja osećanja i deli mišljenje sa onim drugim povodom nekog nesporazuma, i za to vreme aktivno sluša.

Poenta je saslušati partnera, a ne napadati ga zato što situaciju posmatra drugačije od vas. Kao rezultat naučićete više o tome kako partner pristupa određenim problemima, što može dovesti do bolje komunikacije u budućnosti.

Izvežbaćete postizanje kompromisa

Smislena svađa ne treba da se vrti oko toga ko je pobednik a ko je izgubio.-Krajnji rezultat je pronalaženje zlatne sredine putem kompromisa, i shvatanje da posmatrate stvari drugačije- potvrđuje Grir. Iako to nije lako ne morate uspeti iz prve.

-Ako ne možete da "čujete" jedno drugo pustite stvari za trenutak i razmislite- predlaže ona.

Istraživanja pokazuju da ono kad se posvađate pa odete besni u krevet i nije nešto najgore na svetu ako ste u stanju da stavite svađu na čekanje, i pokušate da se rešite negativnih emocija pre odlaska u krevet.

Krucijalno je da naučite kako da se svađate fer, jer verovatno se u toku zajedničkog života nikada nećete složiti baš oko svega. Prihvatite to i vaša veza će zbog toga čak biti i bolja.

Izvor: Cosmopolitan.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u