Fudbal

Srpski huligan i brazilski deda sa Mundijala: Stranci izabrali Bogdanova među 7 navijačkih legendi!

Objavljeno: 04.05.2015 | 18:57Izvor: Telegraf.rs

Jedan strani sajt objavio je listu navijača sa fudbalskih utakmica koje prepoznaje ceo svet, a na njoj se kao jedini negativan primer nalazi i Ivan Bogdanov koga je čitava planeta upoznala kada je izazvao nerede u Đenovi

U Srbiji često umemo da se dičimo navijačima koji vatreno bodre klubove za koje navijaju i uvek ostavljaju poseban utisak na strance koji dolaze da igraju utakmice u Srbiji, ali isto tako imamo i huligane na tribinama koji svojim delovanjem srozavaju i Srbiju i srpski sport. Dovoljan je poslednji 148. večiti derbi i sve što se dešavalo na njemu kao dokaz o tome kakva je slika o nama otišla u svet.

Sada nedelju dana kasnije ponovo se jedan srpski huligan našao u centru pažnje stranih medija, tačnije jednog medija koji je odlučio da napravi listu od sedam navijača sa fudbalskih mečeva koje prepoznaje ceo svet ili kako su oni napisali koji su postali legende.

FOTO-UBOD: Bogdanov smirivao navijače ispred policije?

Ivan Bogdanov među prvima utrčao na teren! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Naravno, reč je o čoveku koji nije samo glavna tema kada se pomenu izgrednici na tribinama samo u Srbiji, već služu i kao jedan od primera huliganstva bilo gde u svetu, a u pitanju je Ivan Bogdanov.Ovaj navijač Crvene zvezde koga je svetska javnost upoznala kao čoveka koji je izazvao incidente u Đenovi, jedini je na ovoj listi koji nije istaknut po dobrim stvarima, već samo negativnim.

BOGDANOV SE PREDAO: Hteo sam samo da skinem šiptarsku zastavu!

KONAČNO! Ivanu Bogdanovu zabranjeno prisustvo na utakmicama Srbije!

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Evo i šta su o njemu napisali strani novinari.

– Za one koji ga prepoznajete: Da, slažemo se sa time da nije pravi model navijača na svetu, ali na ovoj listi se našao zbog skroz pogrešnih razloga i slave koju je stekao prethodnih godina.

Za one koji niste čuli za njega, reč je o Ivanu Bogdanovu koji je najpoznatiji huligan na svetu. Sa dosijeom za izazivanje nasilja i problema na tribinama u svojoj zemlji Srbiji, ali i dalje, Bogdanov je jedan od vođa grupe navijača Crvene zvezde pod imenom “Ultras bojs“. Takođe je deo desno orijentisanog nacionalističke pokreta “1389” koja ne voli Albance.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kvalifikaciona utakmica za EURO 2012. godine između Italije i Srbije u Đenovi je prekinuta zbog incidenta koji su napravili srpski navijači ubacivanjem baklji na teren i gađanjem italijansih fanova. Jedan o lidera među srpskim huliganima bio je Ivan Bogdanov koji je sedeo na šipki i sekao žicu kleštima. Zapalio je albansku zastavu, salutirao fašističkim pozdravom i vodio nerede zbog čega je uhapšen i osuđen na trogodišnju kaznu zatvora.

Takođe je zajedno sa svojim prijateljima napao srpskog golmana Stojkovića zato što je prešao u Partizan, večitog rivala Crvene zvezde, a Stojković zbog toga nije branio na toj utakmici.

U žižu javnosti se vratio kada je uleteo na teren za vreme masovnog incidenta na utakmici Srbija – Albanija u oktobru 2014. godine – napisao je o Bogdanovu ovaj strani sajt.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Dakle, “Ivan Grozni” kako su ga nazvali italijanski mediji nakon dešavanja u Đenovi 2010. godine stekao je međunarodnu slavu koja ne bledi, ali nažalost negativnu i upravo se dogodilo ono čega su se ljubitelji fudbala u Srbiji najviše plašili i od čega su strepeli, a to je da stranci srpske navijače uglavnom sada gledaju kroz njegovu prizmu i misle da je svako ko dolazi iz naše zemlje Ivan Bogdanov.

Sa druge strane, ostalih šestorica navijača koji su postali legende sa fudbalskih utakmica i stadiona su uglavnom pozitivni primeri toga kako se navija za svoju zemlju, a evo i ko su oni.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

1. Manolo – Legendarni navijač španske reprezentacije u bilo kom sportu koji je nezaobilazan na tribinama zajedno sa svojim bubnjem i koji predvodi bodrenje bilo kog tima “crvene furije”.

2. Klemen iz Antiba – Čovek koga u Francuskoj nazivaju navijačem broj 1 njihove reprezentacije i koji se na svakoj utakmici koju igraju “trikolori” pojavljuje na tribinama u društvu svog petla Baltazara koji predstavlja simbol grba Fudbalskog saveza Francuske.

3. El Kole – navijač kolumbijske reprezentacija Gustavo Ljanos koji je sastavni dekor na tribinama kada god igraju “kafeterosi” i obučen je uglavnom kao kondor, životinaja koja je zaštitni znak njegove zemlje.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

4. Kauboj sa Mundijala – To je onaj čuveni dekica iz Brazila koji je pratio svoju reprezentaciju za vreme Svetskog prvenstva u njegovoj zemlji držeći u ruci repliku pehara svetskog prvaka, a čija je fotografija u suzama obišla svet nakon što su Skolarijevi izabranici doživeli debakl protiv Nemačke u polufinalu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

5. Kaled Hurija – Za njega verovatno niste čuli, ali ovaj čovek već 40 godina ne propušta nijednu utakmicu Ujedninjenih Arapskih Emirata, a uvek ga možete prepoznati po navijačkim obeležjima u bojama svoje zemlje i neizostavnom megafonu koji drži u ruci.

6. Narandžasti general – I njega smo upoznali za vreme Mundijala u Brazilu, a mediji širom zamljine kugle su pisali o njemu nakon što mu je Robin van Persi posle meča za treće mesto predao bronzanu medalju.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u