Zdravlje

VELIKO OTKRIĆE Rusi pronašli lek za rak!?

Objavljeno: 06.03.2017 | 16:23Izvor: Alo!

Ruski naučnici tvrde da su pronašli revolucionarnu metodu kojom bi se uspešno izlečili pacijenti oboleli od malignih bolesti!

U saradnji sa evropskim kolegama, oni su pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i leče rak, a novi metod podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka pomoću ultrazvuka. Pritom, oni tvrde da lečenje novim metodom ne bi štetilo zdravim ćelijama.

- Pronašli smo blaži režim terapijskog dejstva na ćelije raka koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja pre svega unutarćelijskih organela nanočesticama - tvrdi Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov” i ističe da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Dr Radosavljević: Ideja o univerzalnom leku nije izvodljiva

Na drugoj strani, doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, ističe za „Alo!” da nije moguće da jedan univerzalan lek deluje na sve vrste tumora jer je bolest izuzetno kompleksna.

- Svaka vrsta raka na svakom organu ima svoje određene izazivače. Mnoge vrste raka nastaju tako što pregršt faktora zajednički, udruženo deluje. Zbog toga smatram da je ideja o univerzalnom leku protiv karcinoma ideja koja nažalost nije izvodljiva. Osnovni razlog zašto još nije pronađen lek protiv raka je upravo način na koji rak nastaje. Na nastajanje malignih oboljenje utiču genetika, način života, stres, način ishrane, zračenja, opasna prašina, pušenje... Zarad efikasnog lečenja vrlo je važno rano ustanoviti rak - smatra ona.

Prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog, navodi za naš list da teoretski i logično novo otkriće ima smisla, međutim, da će vreme pokazati da li je i koliko ovakav pristup lečenju opake bolesti efikasan, kao i da li ima štetne efekte.

- Danas postoji mnogo teorija o tome kako mogu da se poštede zdrave ćelije. Nanotehnologija je uznapredovala, a nova metoda uliva nadu. Logički i teoretski mogu reći da ima smisla i da bi ovakvo lečenje moglo biti efikasno, međutim, tako nešto možemo zasigurno zaključiti samo nakon realne primene metode, praktično u lečenju obolelih. Na taj način se može ustanoviti koliko pomaže i da li postoji neko negativno dejstvo. Naime, potrebno je vreme da se ustanovi da li bi to mogla postati standardna metoda - kaže on i dodaje:

- Što se tiče ultrazvuka, to je kao i svaka druga energija. Jedan od načina njegove uspešne primene je razbijanje kamena u bubregu, to se odnosi na određene frekvencije. Verujem da na isti način mogu da se razbijaju i ćelije.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma obložene specijalnim sastavom polimera koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje, ali i za „ubijanje” raka pomoću ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u lečenju raka, kažu naučnici, dosad je bio to što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često deluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u