Zdravlje

NAJNOVIJA ODLUKA SRBIJE: Zabrana solarijuma za mlađe od 18 i kod nas!

Objavljeno: 27.04.2017 | 13:13Izvor: Kurir

BEOGRAD - Upotreba solarijuma trebala bi do kraja 2017. godine da bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja.

Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima - pravilnikom.

"Pre donošenja Zakon o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije", rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma - Euromelanoma 2017.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Sskiljević kaže je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu.Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

"Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja", kaže Škiljević. Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u