Zdravlje

JEZIVO: Žene pregledaju rukavicama koje se koriste na BENZINSKIM PUMPAMA!

Objavljeno: 02.07.2015 | 08:52Izvor: Telegraf.rs

Stare, sterilne bele rukavice za ginekološke preglede, zamenile su one providne i takne koje se cepaju pri svakom grubljem dodiru.

U Pančevu u Opštoj bolnici, zbog mera štednje koje je predložila uprava, ukinute su sterilne bele rukavice koje se koriste za ginekološke preglede u svim domovima zdravlja, javljaju medijima pacijentkinje iz ovog grada.

Stare su zamenile one providne i takne koje se cepaju pri svakom grubljem dodiru.

Pacijentkinja T. K. kako prenose mediji, lično se uverila u to.

– Ne mogu da vam opišem moje zaprepašćenje kad sam videla da u ordinaciju ulazi glavna sestra i mom ginekologu kaže doslovce ovako: ”Po načelnikovom i direktorovom nalogu, momentalno na snagu stupa ova mera štednje” – priča ova pacijentkinja, pa nastavlja:

– Zatim je uzela pakovanje sterilnih rukavica i zamenila ih onim tankim koje za sve mogu da posluže, ali ne za ginekološki pregled. Njima se na pumpama samostalno toči gorivo, stavlja se voće u prodavnicama i žene ih koriste kad farbaju kosu – priča T. K.

Kako mediji saznaju, sreća je što se ubrzo ogroman broj pacijentkinja bunio, pa su vraćene sterilne rukavice.

Odgovora od Opšte bolnice u Pančevu nije bilo, dok su u Ministarstvu zdravlja rekli su da tendere, odnosno javne nabavke sprovode zdravstvene ustanove samostalno.

– Za te potrebe njima su obezbeđena sredstva od RFZO, a može se nabavljati samo materijal koji je sertifikovan od nadležnih institucija (ALIMS). Rukavice za ginekološle preglede moraju biti od lateksa. Ministarstvo zdravlja će uputiti inspekciju – rekli su u ministarstvu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u