Zdravlje

Infarkt i šlog sve više ubijaju mlade u Srbiji!

Objavljeno: 29.08.2014 | 11:17Izvor: Novosti

Bolesti srca i krvnih sudova i dalje najčešći uzrok smrti u našoj zemlji: od njih je prošle godine preminulo 53.367 stanovnika - 28.862 žene i 24.505 muškaraca! S ovom crnom statistikom smo na trećem mestu po umiranju od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza Rusije i Ukrajine. Sve češće, nažalost, te bolesti napadaju i mlade

U nekim evropskim zemljama – Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Portugaliji, Sloveniji, San Marinu i Španiji, prema upravo objavljenoj analizi Univerziteta u Oksfordu, rak je postao najveći masovni ubica, dok je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, odnosno srčanih i moždanih udara u opadanju.

U Srbiji su, međutim, bolesti srca i krvnih sudova i dalje najčešći uzrok smrti: od njih je prošle godine preminulo 53.367 stanovnika – 28.862 žene i 24.505 muškaraca! S ovom crnom statistikom smo na trećem mestu po umiranju od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza Rusije i Ukrajine. Sve češće, nažalost, te bolesti napadaju i mlade.

Magistar Nataša Mickovski Katalina iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje kaže da je u periodu od 2004. do 2013. godine stopa smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji opala sa762,0 na 744,9 na 100.000 stanovnika. Ipak, nebirga prema zdravlju, masovno uživanje u porocima kao što su duvan i masna i slana hrana, i zdravstvena prosvećenost na takvom nivou da se mnogi hvale da čitavu deceniju nisu bili kod lekara, ima ozbiljne posledice koje statistika beležim kroz neke druge parametre.

- Stopa umiranja od bolesti uzrokovanih povišenim krvnim pritiskom porasle su od 2004. do 2013 godine za 107,1 odsto – upozorava dr Mickovski Katalina.

Povišen krvni pritisak, koji je jedan od glavnih uzoka propadanja krvnih sudova, ima 47 odsto odraslog stanovništva!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u