Zdravlje

5 razloga zašto nam kasni menstruacija

Objavljeno: 02.10.2014 | 14:54Izvor: medio.rs

Trudnoća nije jedini opravdani razlog za izostanak ili kašnjenje menstruacije. O kvalitetu vašeg života zavisi i ovaj važan deo mesečnog ciklusa. Otkrijte na koje simptome i navike treba pripaziti

1. Nagli gubitak težine i ekstremno vježbanje
Ako ste naglo izgubili velik broj kilogama, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.

Isto vredi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vežbanju. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa. 

2. Kontracepcijska sredstva
Propuštena menstraucija može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su  tablete, inekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je nedostatak menstruacije u kontrolisanim uslovima ponekad dobrodošao prizor, te da ne treba izazvati paniku ako ste pod nadzorom doktora.

3. Stres 
Na kašnjenje menstruacije mogu uticati i traumatični događaji poput smrti ili bolest bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Veliki stres, naime, utiče na deo mozga hipotalamus koji reguliše veliki deo hormona u telu, između ostalog i menstrualni ciklus.

4. Preuranjena menopauza 
Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema sa hormonalnom uravnoteženošću, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak menstruacije simptomi uključuju valunge (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suvoću vagine.

5. Bolest 

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak menstruacije na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć doktora i ginekologa. Izostanak i kašnjenje menstruacije mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnjačom. 

Izvor: zadovoljna.hr


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u