Auto moto

SITNICE KOJE VAM MOGU SPASTI ŽIVOT: Evo kako bi trebalo da vozite po snegu i ledu

Objavljeno: 30.12.2014 | 00:12Izvor: Telegraf.rs

Pre startovanja automobila u zimskim danima obavezno prvo treba očistiti sneg i led sa krova i staklenih površina, treba proveriti uređaj za grejanje, uvek napuniti rezervoar gorivom, jer u slučaju zastoja na putu moći ćete da se grejete.

Sneg je zavejao Srbiju i region, a nadležni savetuju da se bez zimske opreme ne kreće na put. Mi vam donosimo i nekoliko saveta koje preporučuje AMSS.

Zimsku opremu čine zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri radijalne gume sa dubinom šare najmanje četiri milimetara, kao i lanci koji se po potrebi montiraju.

Nije loše za zimske uslove vožnje poneti i lopatu, malo peska, staru ponjavu, metlicu za čišćenje stakla, sprej protiv zamrzavanja stakla, sprej za bravice.

Pre startovanja automobila u zimskim danima obavezno prvo treba očistiti sneg i led sa krova i staklenih površina, treba proveriti uređaj za grejanje, uvek napuniti rezervoar gorivom, jer u slučaju zastoja na putu moći ćete da se grejete.

Kada ima snega i leda po putu, najbolje je voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa. Najbitnije je da se ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, ako je potrebno smanjiti brzinu, treba kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo da se vozilo ne zanese.

U tim trenucima treba zaboraviti na nožnu kočnicu, pogotovo kad vozilo ima zadnju vuču. Prilikom vožnje po dubokom snegu, treba upravljač držati pravo da prednji i zadnji točkovi imaju isti pravac kretanja.

Ako automobil “šlajfuje” treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe onda pod točkove treba staviti pesak, granje, krpe i sl.

- Ukoliko u zimskim uslovima ostanete na putu zbog kvara ili zastoja na putu, a nemate dovoljno goriva, pomoći će obična sveća koja će temperaturu u kolima podići i do 10 stepeni Celzijusa.

- Pre nego što zahladni, u bravice na automobilu stavite glicerin pomoću pipete ili starog šprica za injekcije.

- Uveče povucite saug, ujutru ćete lakše startovati automobil, ali ne krećite istog časa, jer se tek posle 10-ak sekundi stvori dovoljan pritisak da ulje dospe do svih mesta za podmazivanje.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u