Auto moto

POSEBNE TABLICE, POSEBNA CENA: Evo koliko plaćaju oni što hoće svoje ime na tablicama!

Objavljeno: 14.12.2014 | 11:41Izvor: Telegraf.rs

Izrada specijalnih tablica traje isto koliko i izrada običnih, a kvalitet materijala isti je kao i kod serijskih. Iako se luksuz zvani "specijalne tablice se plaća". Sadržaj na tablicama ne sme da bude provokativan, nemoralan ili suprotan pravnom poretku, a ankete pokazuju da bi većina vozača stavila imena svoje dece

Od janura 2011. godine, u Srbiji je izdato 506 registarskih tablica po izboru vlasnika vozila, od čega polovina za područje Beograda.Odlučujući se za specijalne tablice, vlasnici samo plaćaju luksuz, kažu u Direkciji za izradu novčanica, prenosi RTS.

Do sada nije bilo slučajeva da vlasnici odbiju da prime registarske tablice čiji su sadržaj izabrali. Važe sedam godina i ne mogu se prenositi na drugo lice.

Od oko tri miliona registrovanih vozila u Srbiji, 0,017 odsto ima posebne tablice, to jest one na kojima su oznake sami birali. To su morali da plate čak 40 puta skuplje, prenosi RTS.

- U našoj zemlji košta 79.188 dinara, u Hrvatskoj 900 evra u Bugarskoj do 3.500 evra tako da je kod nas nešto jeftinije nego u okruženju. Građani, u stvari, plaćaju luksuz da imaju nešto po čemu se razlikuju od okoline ili demonstriraju svoj materjalni status – kaže Blažo Milajić, direktor Direkcije za proizvodnju kovanog novca u ZIN-u.

Izrada specijalnih tablica traje isto koliko i izrada običnih, a kvalitet materijala isti je kao i kod serijskih.

- Otprilike, oko 200 godišnje ide. Dominiraju lična imena, nadimci ili neke skraćenice koje samo vlasniku nešto znače – kaže Milajić ističući da oznaka registracionog područja mora da postoji.

Sadržaj na tablicama ne sme da bude provokativan, nemoralan ili suprotan pravnom poretku, a ankete pokazuju da bi većina vozača stavila imena svoje dece.

Ko ima koje specijalne tablice, zna samo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iako ih vlasnici skupo plaćaju, pri biranju oznaka postoje pravila koja se moraju poštovati.

- Vlasnik vozila može izabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova. Ako se bira kombinacija slovnih i brojčanih znakova, u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, izuzimajući kombinaciju TX, RP i RPE – navode u MUP-u.

Izabrane tablice popularne su, ali i skupe i u inostranstvu. Često se koriste i za vozila firmi. Zanimljiv podatak je i da je nedavno na aukciji britanske Agencije za izdavanje saobraćajnih dozvola prodata registarska tablica oznake 250 za 653.000 evra. Kupio ju je vlasnik klasičnog “ferarija” serije “250″.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u