Auto moto

Evo šta se događa s automobilom na minus 20!

Objavljeno: 01.01.2015 | 09:59Izvor: Kurir

Na celom području Balkana najavljene su temperature i do minus 20 stepeni, a gorivo u automobilima izdržava granicu do minus 15.

Razloga za brigu mogli bi da imaju samo vlasnici automobila na dizelsko gorivo. Na celom području Balkana najavljene su temperature i do minus 20 stepeni, a gorivo u automobilima izdržava granicu do minus 15.

“Može da dođe do blokiranja filtera goriva i tada motor ne može da se pokrene. Vlasnici izlažu neugodnostima, a vozilo bi trebalo da ide na servis. Na takvim temperaturama treba izbegavati vožnju, a ako se ipak mora, trebalo bi za dizelsko gorivo nabaviti dodatni aditiv i naliti ga u rezervoar”, pojašnjava hrvatski stručnjak za saobraćaj Željko Marušić.

Zima je često noćna mora za vlasnike dizelaša. Parafin se u dizelskom gorivu na niskim temperaturama kristalizuje, a ti kristali začepljuju pore filtra goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći.

Kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, ne možete da pokrenete motor ili proradi samo na trenutak i ugasi se, prenosi Avaz.

Dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, u zavinosti od perioda godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vreme za akciju.

Ukoliko u rezervoaru imate eurodiesel koji ste nasuli pre dolaska ekstremno niskih temperatura, najbolje je da rezervoar čim pre dopunite još goriva, aditiviranog za trenutne uslove, ili jednostavno kupite aditiv koji će tačku filtrabilnosti dodatno sniziti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u