Politika

ZAŠTO JE TURSKA GAĐALA RUSE? Na obaranje aviona uticalo više faktora, evo i kojih

Objavljeno: 26.11.2015 | 20:26Izvor: Blic

Kada jedna zemlja obori borbeni avion druge države koja joj obezbeđuje 57 odsto potreba za gasom, a uz to ima i arsenal nuklearnog naoružanja, za tako nešto mora da ima mnogo jak razlog.

Za riskantnu odluku Turske da sruši ruski “su-24”, ne u svojem, već u vazdušnom prostoru Sirije, postoji više faktora:

 

ASAD

Bašar el Asad


I pre prvog metka koji je ispaljen u četvoroipogodišnjem građanskom ratu u Siriji bilo je jasno da je cilj Turske da po svaku cenu ukloni sirijskog predsednika Bašara el Asada. SAD su Redžepu Tajipu Erdoganu, turskom predsedniku, ostavile odrešene ruke da promenu vlasti u Damasku izvede kako zna i ume. Turska je okupljala i mirila podeljenu sirijsku opoziciju i okretala glavu kada su mase stranih boraca prelazile slabo kontrolisanu granicu i odlazile da se bore protiv Asada. I kada se najveći deo tih boraca pridružio sekačima glava iz El Nusre i kasnije Islamske države, Ankara je i dalje vagala da je najvažnije da Asad padne i počela da se osvešćuje tek kada su se islamisti osilili i počeli da napadaju i mete u Turskoj. Odluka Rusije da krene sa vazdušnim udarima u Siriji bila je očigledno znak Erdoganu da Asad neće otići bez dozvole Moskve.

 

PONOS
Borbeni ruski i američki avioni na sirijskom nebu u poslednja skoro dva meseca prilaze na 150 metara razdaljine tokom udara po islamistima, ali zahvaljujući koordinaciji dejstava nije bilo nijednog većeg incidenta. S druge strane, Rusija je bez mnogo obaziranja na turske kritike i upozorenja u par navrata povređivala njen vazdušni prostor, očigledno dajući do znanja Ankari da jedino Vašington vidi kao sebi ravnog u sirijskom ratu.

ERDOGAN

Redžep Tajip Erdogan


Redžep Tajip Erdogan ovog leta je bio najbliže silasku sa vlasti koju je čvrsto držao duže od dekade, ali je na ponovljenim izborima njegova partija povratila kontrolu. Obaranjem ruskog aviona Erdogan šalje poruku i unutarpolitičkim protivnicima da se pripaze ako je u stanju da ovo učini Kremlju.

ISLAMSKA DRŽAVA
O vezama aktuelne turske vlasti i džihadista govori se godinama. Abu Jusaf, jedan od komandanata Islamske države sam je u intervjuu “Vašington postu” priznao te veze.

“Većina boraca koja nam se u početku pridružila stigla je preko Turske, kao i naša oprema i namirnice”, rekao je Jusaf prošlog leta.

Dejvid Filips, profesor njujorškog Kolumbija univerziteta, okupio je međunarodni tim stručnjaka koji se bavio tim vezama, a najzanimljivija je ona koja se odnosi na tursku kupovinu nafte od islamista po cenama nižih od tržišnih. Islamska država tako obezbeđuje sredstva za finansiranje, a turski zvaničnici navodno imaju lične koristi od ovoga.

KURDI


Kurdi koji sanjaju o sopstvenoj državi Kurdistanu trn su u oku i Turskoj i islamistima koji smatraju da na teritoriji Iraka i Sirije ne treba da bude nijedne druge države osim kalifata. Ipak, iako su kurdski borci Pašmerge sada formalno saveznici Rusiji u borbi protiv džihadista, mnogo bitniji kurdski saveznik su SAD koje praktično koriste pašmerge kao svoju kopnenu vojsku.

TURKMENI
Par večeri pre obaranja ruskog aviona osoblje holandskog konzulata u Istanbulu na Tviteru je objavilo da su ih demonstranti zasuli jajima, misleći da gađaju konzulat Rusije koji se nalazi odmah pored. Razlog protesta bili su ruski napadi na turkmenska sela u Siriji, čiji se meštani bore protiv Asada. Za razliku od nekih drugih protesta, ovaj nije ni pokušala sa uguši Erdoganova policija, a pre demonstracija je premijer Ahmet Davutoglu pozvao ruskog ambasadora i uložio protest zbog gađanja civilnih meta u turkmenskim selima.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u