Politika

Trampova čelična zver od 1,4 miliona evra

Objavljeno: 02.03.2017 | 15:05Izvor: medio.rs

Otporan na eksploziju, ispod haube se krije prava bomba, a prozor se otvara samo u jednom slučaju

 

Limuzina od 1,4 miliona evra je deo flote od 12 vozila koja su koštala sveukupno 17,5 miliona evra i ubedljivo je najsigurniji automobil na svetu

 

Donald i Melanija Tramp, automobil Beast

Poznat je kao Kadilak Jedan ili “Zver”, ili kako je sada zove američki predsednik Donald Tramp – njegova privatna limuzina.

Zvanično vozilo američkog predsednika trenutno prolazie kroz završne testove pre nego što će biti dostavljeno u Belu kuću.

Limuzina je duža od dva velika terenska vozila i zasad će ostati u beloj i crnoj boji, zajedno sa kamufliranim dizajnom kako bi bilo teže da se identifikuju novi dodaci koji su ugrađeni u nju.

Dženeral motors, koji je napravio ovo vozilo, nadao se da će biti spremno za inauguraciju Donalda Trampa u januaru, ali će ono biti dostavljeno krajem ovog meseca Beloj kući.

Limuzina od 1,4 miliona evra je deo flote od 12 vozila koja su koštala sveukupno 17,5 miliona evra i ubedljivo je najsigurniji automobil na svetu, kao što i priliči predsedniku SAD.

Foto: Tanjug/AP

“Zver” je teška osam tona i ima 20 santimetara debela čelična vrata teška isto kao i kod Boinga 757, i zapečaćena su da izdrže biološke i hemijske napade.

Prednje vetrobransko staklo može da izdrži probijanje oklopnih metaka, a karoserija je urađena kao kod vojnih vozila i debljine je 5 santimetara. Donji deo je ojačan i može da izdrži bombe na putu, a rezervoar za gorivo je otporan na eksploziju.

Foto: Tanjug/AP

 

Bočni prozor vozača može da se otvori samo u slučaju kada treba da se plati putarina, a u prtljažniku su uzorci krvi predsednika u slučaju da bude potrebna hitna transfuzija.

U njemu se nalaze i puške u slučaju da izbije napad, a u prtljažniku se nalazi i sistem sa kiseonikom u slučaju hemijskog napada. Jedan broj oružja je sakriven u prednjoj masci automobila, koji mogu da se koriste da pucaju na napadače.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, “zver” ima kamere sa noćnim osmatranjem.

Inače, zver nije jedino haj-tek vozilo u predsedničkoj floti. U povorci je uvek u blizini pomoćnik koji nosi “nuklearni fudbal” – torbu koja čuva instrukcije u slučaju vojnog napada.

TELEGRAF.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u