Politika

DONALDE, IZVINI, IPAK SI SRBIN! Tramp zabranio VOJSKU KOSOVA!

Objavljeno: 01.04.2017 | 10:27Izvor: medio.rs

Amerikanci zvanično zatražili od Tačija da iz skupštinske procedure povuče predlog zakona o vojsci... Sada je sasvim jasno da SAD više ne stoje bezrezervno iza Šiptara

Predsednik SAD Donald Tramp nedvosmisleno je poručio šiptarskim vlastima u Prištini da zaborave na formiranje takozvane vojske Kosova!

Trampov specijalni izaslanik Hojt Brajan Ji, koji je ovih dana boravio u južnoj srpskoj pokrajini, preneo je Hašimu Tačiju poruku Vašingtona da zakon o osnivanju oružanih snaga pod hitno mora biti povučen iz skupštinske procedure.

On je tako direktno podržao zahteve Srba sa Kosmeta koji se najopštije protive formiranju kosovske vojske. Posle ovog poteza Trampove administracije, sasvim je jasno da SAD više ne stoje bezrezervno iza Šiptara, procenjuju stručnjaci.

Tako nećete moći

Hojt Brajan Ji, koji je inače zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, upozorio je zvaničnike u Prištini da bez ustavnih promena koje moraju da odobre i Srbi nije moguća transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku.

"Tražimo od vlade, predsednika i ostalih koji su uključeni u proces da povuku zakon sa stola dok se proces konsultacija i koordinacije ne sprovede u skladu sa smernicama", podvukao je Ji posle sastanka s Tačijem i zatražio od kosovskih vlasti da nastave konsultacije po tom pitanju sa srpskom manjinom. Iz njegove poruke jasno se zaključuje da Šiptari više nisu američki miljenici za koje ne važe nikakva pravila i principi.

Šef Srpske liste na Kosovu Slavko Simić kaže za Informer da je Trampovom izaslaniku na sastanku jasno stavio do znanja da Priština nipošto ne sme da formira takozvanu vojsku Kosova.

- Gospodinu Jiu smo poručili da Albanci moraju da zaborave na formiranje takozvane vojske Kosova i da treba odmah da prekinu zakonodavno procesuiranje ovakve ideje, koja ne doprinosi miru, stabilnosti i bezbednosti. Zamolili smo ga i da Amerika izvrši pritisak na kosovsku vladu i na one koji potenciraju zakon o transformaciji BSK u oružane snage da od takve ideje odustanu. Promene zakona su moguće samo uz glasanje o ustavnim amandmanima, za koje je potrebna podrška srpske zajednice - prenosi naš sagovornik.

Simić dodaje da je taj razgovor, očigledno, već urodio plodom.

Vidite da već imamo rezultate i da je američki predstavnik albanskim zvaničnicima jasno stavio do znanja da ovaj sporni zakon što pre povuku iz procedure - ističe Simić.

Ne zavaravajmo se

S druge strane, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da Amerika ipak nije definitivno odustala od ideje o formiranju vojske Kosova, već da traži da se ta inicijativa drugačije realizuje.

Vašington insistira da sve to bude urađeno barem na formalno demokratski način, odnosno da se promeni Ustav i dobije saglasnost manjina, pre svega Srba - ističe Drecun, dodajući da je privremeno istupanje Srba iz kosovskih institucija bilo dobro jer je nateralo Zapad, a pre svih Ameriku, da izvrši pritisak na Prištinu kako se ne bi upuštala u ovaj projekat na nedemokratski i jednostran način.

Prištinski list "Zeri" objavio je ranije, pozivajući se na neimenovane izvore, da se očekuje da će predlog zakona o transformaciji BSK biti podnet na odobrenje Skupštini tokom aprila, neposredno nakon predsedničkih izbora u Srbiji.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u