Politika

U istom danu Tramp dvaput šokirao Srbe: Ovim potezima definitivno gasi naše nade

Objavljeno: 22.02.2017 | 22:32Izvor: Telegraf.rs

Za javnost u Srbiji, koja je sa velikom nadom očekivala stav Trampove administracije u vezi sa Kosovom, ovi potezi predstavljaju razočarenje

U srpskoj javnosti sa velikim očekivanjima dočekan je izbor Donalda Trampa i dolazak nove američke administracije u Belu Kuću, u nadi da će doći do promene stava u vezi sa Kosovom. Međutim, potezi koje u poslednje vreme povlači 45. predsednik SAD i njegovi najbliži saradnici ukazaju da će se srpske nade raspršiti poput mehura od sapunice. U istom dana, Tramp i njegovi saradnici su dvaputa šokirali Srbe.Prvi šok stiže iz Ujedinjenih nacija, institucije u kojoj se predstavnici Srbije grčevito bore da spreče priznanje kosovske državnosti.

Foto: Tanjug/MSP

Foto: Tanjug/MSP

Naime, nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da Kosovo “zaslužuje da bude punopravna članica UN”.

-SAD veruju da međunarodna zajednica treba da prizna da je Kosovo načinilo velike korake od proglašenja nezavisnosti. Kosovo zaslužuje da zauzme mesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, uključujući i punopravno članstvo u UN – rekla je Hejlijeva a prenosi prištinska Koha.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se UN, Hejlijeva je rekla da Kosovo treba da učini mnogo više na jačanju vladavine zakona.

Odmah za ovim usledio je novi šok. Predsednik kosovske skuštine Kadri Veselji objavio je na svom Fejsbuk provilu da je u Vašingtonu imao sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

- Dobio sam potvrdu da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, ovo je večni savez – napisao je on.

Takođe je objavio i zajedničku fotografiju.

Za javnost u Srbiji, koja je sa velikom nadom očekivala stav Trampove administracije u vezi sa Kosovom, ovi potezi predstavljaju razočarenje. Kako je i prethodna administracija Baraka Obame imala više nego blagonaklon stav prema privremenim organima u Prištini, ovakve izjave predstavljaju kontinuitet američke politike prema ovom delu Evrope.

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

– To znači da je takozvana nezavisnost Kosova za njih završena stvar i da će i dalje nastaviti da tretiraju Kosovo kao državu – izjavio je nedavno za Telegraf, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u