Politika

PUTINOVA PORUKA TAČIJEVIM ŠIPTARIMA: Rusija neće mirno gledati ukoliko počnete vojne akcije na severu Kosova!

Objavljeno: 18.01.2017 | 11:44Izvor: medio.rs

Portparolka ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Kosova da brine o svojoj granici, čime je podržala delovanje institucija Kosova i slanje specijalnih snaga ROSU na prelaz Jarinje kako bi zaustavili ulazak voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovo

Portparolka je kazala da SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao “najbolji način da se unapređuju odnosi Kosova i Srbije”.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Voz nije stigao na Kosovo, jer se situacija iskomplikovala nakon što je objavljen snimak da je na prugu postavljen eksploziv zbog čega su u Donje Jarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Prema rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića, mudrošću Beograda voz je iz Raške vraćen u Beograd, čime su izbegnuti i sukobi i žrtve.

Da se stvar zaoštrava poprilično, znak je i to što se po prvi put od nastanka ove krize oglasio i ruski predsednik Vladimir Putin.

On je poručio balkanskim liderima da se uzdrže od jednostranih poteza jer je dugo rađeno na uspostavljenju mira na Balkanu.

Takođe, Putin insistira na tome da ukoliko Albanci započnu vojne akcije na severu Kosova (kao što je obećao Hašim Tači), da Rusija ovoga puta neće mirno gledati.

Analitičari smatraju da je ovim, Putin aludirao na nereagovanje nekadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jejcljina.

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u