Politika

PUTINOVA OSVETA! U Rusiju zabranjen uvoz hrane iz Hrvatske!

Objavljeno: 14.02.2017 | 19:48Izvor: medio.rs

Od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada prolaz do velikog ruskog tržišta imaju samo koprivnička Podravka i Sardina iz Postira na Braču

Skidanje niza hrvatskih kompanija sa spiska izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima, piše portal Jutarnji.hr. 

Ruske su vlasti, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište sa skoro 145 miliona potencijalnih potrošača, u skladu sa novim pravilima igre, od Hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada imaju samo Podravka i Sardina.

Službene reakcije iz Ministarstva inostranih poslova Hrvatske nema, dok u ruskoj ambasadi u Zagrebu ne žele da komentarišu ovo saznanje, kao ni u oštećenim firmama kao što su varaždinske Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj - Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

Na spisku hrvatskih firmi kojima je službena Moskva upalila crveno svetlo, nalaze se kompanije koje duže od 36 meseci nisu izvozile na rusko tržište: one sada, objašnjavaju imaju zabranu izvoza u Rusiju. S druge strane, one koje u razdoblju dužem od 18 meseci nisu izvozile u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog neaktivnosti hrvatskih kompanija prema ruskom tržištu, kažu Privrednoj komori, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je EU, čiji je deo i Hrvatska, uvela Rusiji.

- Geopolitika je važna u odlukama ruskih vlasti. U Moskvi gledaju kako se ko ponašao toekom krize: oni koji su tamo ostali, njih cene. Osim toga, u Rusiji je jako važno kakve odnose imate s političkim i finansijskim establišmentom - objašnjava jedan od hrvatskih privrednika. Kada je, pak, reč o Podravki i Sardini, njihovi čelni ljudi kažu da su zadovoljni plasmanom svojih roba na ruskom tržištu.

Izazov za hrvatsko-ruske trgovinske odnose mogla bi biti i najnovija odluka ruskih vlasti da privremeno zabrani uvoz piletine i jaja iz Hrvatske. Ta odluka, kažu u ruskim diplomatskim krugovima, objavljena je 10. februara. Donesena je zbog pojave ptičjeg gripa, a uz Hrvatsku odnosi se na Rumunjsku, Švedsku i Čile. 

- Reč je o privremenoj meri koja će uskoro biti ukinuta. Tu nema politike - zaključuje sagovonik Jutarnjeg.

informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u