Politika

PUTIN SPREMAN DA RATUJE ZA SRBIJU! Blumberg tvrdi da Rusija neće oklevati da vojno pomogne Srbima!

Objavljeno: 23.01.2017 | 22:05Izvor: medio.rs

Ugledna američka agencija "Blumberg" upozorava da je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman i na vojnu intervenciju na Balkanu ako Srbi budu ugroženi

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin spreman je i na vojnu intervenciju na Balkanu ukoliko ruski saveznici Srbi budu ugroženi, piše američka novinska agencija "Blumberg", koja važi za jedan od najuglednijih i najuticajnijih medija u SAD.

U analizi kolumniste Leonida Beršidskog navodi se da Putin vidi Srbiju i Balkan kao legitimnu zonu ruskog uticaja, za koju je spreman da se bori čak i oružjem.

Moskva testira granice

Moskva na ovim prostorima, kako ističe Beršidski, trenutno testira dokle može da ide i da pomera granice.

Rusija je srećna što ima saveznike među Srbima, kako u samoj Srbiji, tako i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Rusija je na ovaj ili onaj način umešala prste u sve balkanske zemlje, a njen uticaj tamo raste iz dana u dan. Uticaj se postiže propagandom na srpskom jeziku i kroz mrežu prijateljskih NVO i medijskih izdanja. Rusija pokušava da Balkan ponovo postavi na globalnu pozornicu jer ga smatra svojom istorijskom zonom uticaja. I ako se stvari zakomplikuju, politička i vojna intervencija nisu isključene jer, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept, navodi kolumnista "Blumberga" i dodaje da je Moskva bila "izuzetno zainteresovani posmatrač" tokom nedavnog incidenta sa vozom koji je trebalo da saobraća na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica.

printscreen

Leonid Beršidski, koji u SAD uživa čuvenje jednog od najboljih poznavalaca ruske politike, kaže da bi u slučaju šireg napada Albanaca na Srbe na Kosovu vojna intervencija Moskve bila "sasvim očekivana i realna opcija".

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra, međutim, da su ovi navodi američke agencije samo dokaz da su "u strahu velike oči".

Ove ocene su preterane i nema na Balkanu nikakve opasnosti od Rusije, jer oni nikada nisu vodili ekspazionističku politiku. NATO je poslao 40.000 vojnika na Baltik, na 80 kilometara od Sankt Peterburga, oni prete, a ne Moskva. Putin danas samo ispravlja Jeljcinove greške i dosledno brani nacionalne interese, što je dobro i za Srbiju. Nema potrebe da Rusi ratuju za Srbiju, jer za razliku od Amerikanaca, nikad nisu tako demonstrirali silu... - podvlači Jovanović i dodaje da svi moraju prihvatiti činjenicu da je Putin na čelu jedne od najmoćnijih svetskih sila.

Potez očajnika

S njim je saglasan i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski, koji kaže da su "Blumbergove" analize samo poslednji očajnički potezi odlazeće američke administracije.

Amerikanci izmišljaju "rusku opasnost" kako bi prikrili sopstvene neuspehe i nemoć. Ne mire se sa činjenicom da su im propale sve takozvane humanitarne intervencije po svetu. U Siriji su "dobili po nosu", izgubili su u Ukrajini, ali i dalje žele da zadrže nestabilnost. Tako je Obama pred sam kraj mandata napravio smejuriju od uvođenja sankcija Dodiku. Svesni su da će Tramp u okviru borbe protiv terorizma preispitati i američku podršku albanskim teroristima, pa sad podlo poturaju priče o širenju ruskog uticaja na Balkanu - zaključuje Mijalkovski.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u