Politika

OGLASILA SE ANGELA MERKEL POVODOM NAPADA U MINHENU: Država će činiti sve da osigura bezbednost!

Objavljeno: 23.07.2016 | 16:18Izvor: medio.rs

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas, u obraćanju povodom napada u Minhenu u petak, u kojem je život izgubilo devet i ranjeno više od 20 pspba, da će država učiniti sve kako bi osigurala bezbednost građana

Ona je, na konferenciji za štampu, nakon sastanka Saveta bezbednosti, istakla da su Nemačka, a pre svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave, i da su još uvek svi pod utiskom slika i izjava svedoka o stravičnom napadu na građane.

Merkelova je kazala da je državni vrh sa bezbednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povređenima na putu ozdravljenja.

- Delimo vašu patnju i mislimo na vas - poručila je ona.

Reuters

Merkelova je podsetila da je ovaj slučaj teže podneti imajući u vidu napade koji su se dogodili proteklih dana. 

S tim u vezi je podsetila na napad u Nici, gde je ubijeno 84 osobe, kao i nedavni napad na putnike u vozu kod Vircburga.

- Napadač u vozu je u našu zemlju došao pre godinu dana i istraga je dalje u toku, jer nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao - podvukla je ona.

Nemačka kancelarka je istakla da su se napadi dogodili uvek na mestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razume strepnje građana o bezbednosti.

Istovremeno je poručila da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo obezbedili građane i komunicirali na veoma trezven način.

Reuters

 -Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica bezbednosti građana - naglasila je Merkelova.

Takođe je zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim delovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.

- Saosećanje sa svima je snaga naše zemlje - podvukla je Merkelova.

Ona je prenela da Nemačkoj iz celog sveta pristižu poruke podrške i pomoći, na kojima se zahvaljuje, dodajući da je dobro znati da među narodima postoji solidarnost i da Nemačka ima puno prijatelja u borbi protiv terorizma.

- Saznaćemo šta je tačno bio motiv za napad u Minhenu. Nećemo stati sve dok ne budemo znali kako se napdač iz Vircburga radikalizovao - najavila je ona poručujući da će država činiti sve da osigura bezbednost građana.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u