Politika

NOVA POLITIČKA ZVEZDA Nemačka štampa o uticaju Belog Preletačevića na predsedničke izbore u Srbiji

Objavljeno: 16.03.2017 | 12:59Izvor: Blic

Belo odelo, bela košulja, bela kravata, belo jagnje… Srbija ima novu političku zvezdu - to je kandidat za predsednika Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli. Fenomenom "Beli", ovih dana bavila se i nemačka štampa.

- Luka Maksimović je preko noći u Srbiji postao hit. Taj 24-godišnji student je, sa svojom "zafrkantskom" strankom, prošle godine nakon opštinskih izbora u svom rodnom Mladenovcu, iz prve postao druga najjača politička snaga. Sada ga je više od 12.000 potpisa građana učinilo čak i kandidatom za predstojeće izbore za šefa države - prenosi "Zeksiše cajtung" članak dopisnika novinske agencije DPA Tomasa Braja.

  • BELI PRELETAČEVIĆ ZA "BLIC" Nikolićevu vilu ću dati studentima
  • SVIMA MRSI KONCE Na koje birače može da računa BELI PRELETAČEVIĆ i kome uzima najviše glasova (VIDEO)

On objašnjava da "šala počinje već sa imenom stranke - SPN što je skraćenica za "Sarmu prob’o nisi". Usto je, nastavlja nemački list, novi političar sebi nadenuo i umetničko ime - Ljubiša Preletačević, koje aludira na "česte promene stranaka političara radi sopstvene koristi i ličnog bogaćenja".

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

- Beli je njegov alter-ego. Belo odelo, bela košulja, bela kravata. A onda, horor za svakoga koji ima imalo smisla za modu: lagane letnje pantalone, uvučene u debele vunene čarape, na nogama mokasine, a preko toga debeli, smeđi zimski kaput. Tamna kosa skupljena je u nešto između punđe i konjskog repa. Na levoj ruci neka vrsta glomaznog belog pečatnog prstena - navodi se u tekstu.

Belog za preCednika

"Zeksiše cajtung" dalje prenosi da je Belog njegov stajling za kratko vreme učinio poznatim, i to bez ikakve TV-reklame ili velikih izbornih plakata.

Foto: Anadolija

- On stiže u beloj kočiji ili na belom konju, grli bele pse, u naručju drži jagnje. Ove nedelje se pred zgradu Republičke izborne komisije dovezao u beloj limuzini. Takav stil može se videti i na njegovim kanalima na društvenim mrežama, na kojima dominira izborni slogan: Samo jako, i poziva se da se Ljubiša Preletačević Beli izabere "za preCednika" - navodi list.

Strani plaćenik i izdajnik

Takođe, prenosi i da Beli sam sebe naziva "stranim plaćenikom i izdajnikom", i ocenjuje da se on tako "ruga poznatom argumentu vlade kada je reč o opoziciji".

Foto: Marko Đoković / RAS Srbija

- Njegov kredo - Ja sam iz naroda, odnosno sirotinja uzvraća udarac, trebalo bi da zbuni one političare koji nisu više bliski sa biračima. Za mladu političku zvezdu zainteresovani su pre svih mladi, a među njima posebno oni obrazovani. Oni su već odavno odustali od uvek istih parola etabliranih političara. Nekada su na izborima predavali nevažeće glasačke listiće ili tokom glasanja ostajali kod kuće. Sa oko 100.000 glasova, koliko se pretpostavlja da će Beli da osvoji, on doduše ne može da pobedi, ali bi mogao da spreči da premijer Aleksandar Vučić postane predsednik već u prvom krugu, što se do sada smatralo već kao nešto što je sigurno - piše u tekstu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u