Društvo

Vodič kroz pivnice Beograda

Objavljeno: 15.04.2018 | 14:11Izvor: medio.rs

Suočimo se sa istinom, ako pijete piva na uobičajenim mestima, onda verovatno znate da kod nas uglavnom postoje dve vrste piva: ona koja mogu da se piju i ona koja ne mogu da se piju. Međutim, nekoliko godina unazad, situacija u Beogradu se konačno poboljšava sa otvaranjem pivnica u kojima, iako ste možda studijski naobilazili evropskih pivnica, zaista možete probati piva vrhunskog kvaliteta, uz razne prateće sadržaje.

Većina beogradskih pivnica pored najboljih stranih brendova nudi i odlična piva domaćih proizvođača, koja ne možete pronaći u uobičajenim pabovima i kafićima.

Da bismo vam olakšali potragu za vrhunskim pivom, pripremili smo kratak, ali tačan vodič kroz najbolje pivnice Beograda.

„Berliner“

Od kako je 2014. godine počela sa radom, pivnica „Berliner“ je postala jedno od omiljenih mesta u Savamali.

Tačnije, pivnica je smeštena u ulici Braće Krsmanovića, i tu ćete pronaći preko 80 vrsta piva, različitih ukusa i karakteristika, iz svih delova sveta – Italije, Nemačke, Belgije, Rusije, Južnoafričke Republike, itd. Pored stranih, u ponudi su svakako i domaća piva, sa fokusom na proizvode domaćih kraft pivara.

Enterijer je još jedan zaštitni znak ove pivnice: sveden, minimalistički, retro-industrijski stil. U ovom enterijeru dominira dugačak šank koji se završava gril odeljkom, a gde počinje i gastro deo „Berlinera“.

Kad smo već spomenuli gastro deo, ne smemo izostaviti ni sjajne kobasice i krilca koji se u ovoj pivnici služe u više varijanti, u stilu nemačkih gastro specijaliteta, a koji savršeno idu i uz samo pivo.

„Gvožđara 1870.“

Starinsko izdanje gvožđare iz 1870. godine u Karađorđevoj ulici u Beogradu, adaptirano je u istoimenu pivnicu, „Gvožđaru 1870“. Već sam enterijer ovog mesta dovoljan je da svakoga privuče, a naročito za ljubitelje piva, „Gvožđara“ predstavlja pravi mali retro raj.

U ponudi je više od 100 vrsta piva sa različitih meridijana – Nemačka, Japan, Belgija, Holandija, Irska, Amerika, itd, a ujedno je ovo i jedno od retkih mesta gde možete da okusite i najbolja nepasterizovana, točena češka piva, „Pilsner Urquell“ i „Kozel“.

Pivo se toči na tradicionalne češke načine – hladinka, mleko, šnita – a svaki od tih načina istom pivu daje drugačiji ukus.

Kuhinja „Gvožđare 1870.“ je inspisrisana pivom, pa se u ponudi mogu naći originalna češka kolenica, Rusmirove kobasice i ćevapi Kod Jonuza iz Novog Pazara. Uz to, tu su i burgeri od čistog junećeg mesa, koji se služe sa belgijskim pomfritom. Na meniju su i sir sa Peštera, gulaš od divljači, tartar biftek, bavarske perece, a na kraju dolaze i urmašice.

„Samo pivo“

Kao što i sam naziv kaže, ova pivnica, smeštena na Terazijama u Balkanskoj ulici, nudi isključivo pivo.

Pivnica se nalazi u intimnom prostoru, sa originalno smišljenim enterijerom koji će učiniti da se osećate kao da ste zakoračili u jedan od londonskih pabova. Pivnica je otvorena sa ciljem da doprinese popularizaciji kulture piva u Srbiji i razvoju novih koncepata konzumacije ovog pića, a prema glasovitim reakcijama posetitelja, izgleda da u tome i uspeva.

U ponudi je ogroman broj različitih vrsta stranih piva iz Škotske, Nemačke, Belgije, Argentine, Engleske, a nisu izostavljeni ni regionalni i domaći proizvođači, pri čemu se izdvajaju piva domaće kraft pivnice „Kabinet“.

Gosti često hvale odličan izbor piva koja ova pivnica nudi, tako da ovde defintivno možete okusiti samo najbolje, bilo da vam se pije svetlo, tamno, cvreno, pšenično, lager, pils, ili bilo koje drugo pivo koje vam padne na pamet.

„Miners Pub“

Ova pivnica se nalazi u ulici Rige od Fere, i zapravo predstavlja jedan od pionisrksih projekata na sceni zanatskog piva u Srbiji.

„Miners Pub“ se prvenstevno fokusira na domaća, zanatska piva, gde se najviše izdvajaju ona koja proizvode sada već prilično poznate domaće pivare, „Kruger & Brent i Kabinet“. Tu su, svakako, i reprezenti najboljih piva iz inostranstva, pa u ponudi možete pronaći vrhunske nemačke lagere i pšenična piva, fantastične belgijske blondove i pšenićna piva začinjena korijanderom i narandžinom korom, uvek primamljive poštapalice engleskog Cockney slenga i zahmeljena pivarska remek-dela iz Škotske. A to nikako nije sve!

Ono što ovu pivnicu izdvaja od ostalih je veoma bogat prateći sadržaj. Deo paba rezervisan je za predsatvljanje umetnika iz Srbije i inostranstva, tako da ovde možete uživati i u čestim izložbama.

Pored toga, „Miners pub“ nudi i zabavu uz zaboravljene klasike – stoni fudbal i fliper. Poslednji deo pivnice namenjen je za održavanje turnira u pikadu i stand-up komediju, a često ovde možete uživati i u praćenju aktuelnih sportskih dešavanja.

„Pivopija: Beer Shop&Tap Room“

„Pivopija“ je prvi srpski Beer Shop&Tap Room u Srbiji, najpre otvoren u Zemunu, a zatim i na Novom Beogradu, tako da posetioci mogu da uživaju na dve različite lokacije u gradu. Pritom, prostor u Zemunu je pre dve godine proširen i adaptiran u pab koji sada nosi ime „Lakat“.

„Pivopija“ funkcioniše kao potpuno jedinstvena degustionica, ali i prodavnica piva. Da, ovde možete ne samo sesti i popiti pivo, već ga i kupiti i poneti kući. U ponudi se nalaze piva od stranih brendova vrhunskog kvaliteta (engleska, škotska, nemačka, češka i ruska piva), preko onih manje uobičajenih, do domaćih proizvođača, prevashodno „Kruger & Brent-a“ i „Kabineta“.

Početna ideje pivnice je bila da na naše tržište donese omiljene, ali i nesvakidašnje svetske brendove piva. Takođe, u ponudi „Pivopije“ nalazi se i nekolicina piva koja je na našim prostorima moguće samo kod njih probati ili pazariti.

Prema mišljenju iskusnih ljubitelja piva, najbolja i najkvalitetnija, a ujedno i neobična piva u njihovoj ponudi su: „Brew dog Punk IPA“, „5AM Saint i Libertine“, „Schneider TAP5“, „TAPX i Salvator“, „Eicebock Augustiner“, „London Pride i Hobgoblin“. Ova piva su među kupcima napopularnija ne samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da su u ovoj pivnici bila prvi put dostupna na našem tržištu.

U „Pivopiji“ se nalazi i materijal „Majstor za pivo“, za sve one koji bi želeli da se sami okušaju u pravljenju ovog ječmenog napitka.

Većina pivnica organizuje i neke specifične događaje, a najbolje mesto gde konkretno možete pratiti dešavanja iz oblasti dobrog provoda je sajt BeogradNocu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u