Politika

NIKOLIĆ: Šešelj ima šanse samo da galami, ali mu poručujem da drugog kruga neće biti!

Objavljeno: 26.12.2016 | 15:45Izvor: medio.rs

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ga lider radikala Vojislav Šešelj nikada nije pobedio i poručio je da na sledećim izborima neće ni biti drugog kruga

Nikolić je na pitanje kako vidi Šešelja kao protivkandidata na predstojećim izborima rekao da su njegova i Šešeljeva politička snaga već izmerene i u stranci u kojoj su zajedno bili, te da je jasno ko je kakve rezultate ostvario.

- On mene nikad nije pobedio, ni upola glasova koliko sam ja ostvario - rekao je Nikolić i upitao koliko je poslanika imala stranka kada je on izašao, a koliko ima sada.

- Šešelj ima šanse da ga slikate, da galami, ali ovi izbori neće imati drugi krug - rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da predsednik Vlade treba da odluči da li će biti parlamentarnih izbora ili ne.

Upitan da li sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovara o parlamentarnim izborima, kao i koji je njegov stav o tome, Nikolić je kazao da o parlamentarnim izborima odlučuju stranke, odnosno direktno premijer.

- Od premijera zavisi hoće li vlada postojati ili neće. Druga većina ne može da se sastavi. Aleksandar Vučić je taj koji procenjuje šta je uradio i da li je potrebna podrška građana za nove poteze - objasnio je on.

Sa premijerom Vučićem, naveo je, ima odličnu saradnju i ona se odvija po principu čija se reč više uvažava.

- Vučić ima izvršnu veoma operativnu funkciju, koja sa sobom nosi i čast i odgovornost. Svaki njegov potez može da proizvede u društvu posebne promene. Što se tiče vlade i ekonomskih mera u našim razgovorima se više sluša premijer. Ja samo razmišljam kakvu vrstu saglasnosti i podstreka mogu da dam nekim merama - objasnio je Nikolić dodajući da je bilo situacija u kojima je pojedinac mogao da profitira u odnosu na vladu, ali kratkoročno.

Tanjug

O kandidaturi za predsednika odlučiću do Božića!

Predsednik Srbije saopštio je da će do Božića doneti konačnu odluku o ponovnoj kandidaturi za tu funkciju.

- Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik. Nisam ni skroman. Da sam skromniji okrenuo bih se potrebama porodici - poručio je on na godišnjoj konferenciji za štampu.

Nikolić je kazao da je propustio odrastanje sinova, a evo sada i unuka, jer je uvek mislio da su oni jedni od stotine hiljada, a svima treba pomoć.

- Uvek sam hteo da pomognem građanima i znam kako, ali bez pobede se to ne može - podvukao je on.

Ukazao je da je često bio izložen negativnim stavovima medija i da su i njegovi savetnici i saradnjici trpeli i ništa im se nije praštalo samo što su bili njegovi saradnici.

Janković neka se kandiduje, ali šta će da radi kad izgubi?

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima a da je na njemu da i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Šta će posle da radi kad izgubi predsedničke izbore. Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika - rekao je Nikolić danas odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.

Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.

- Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupstina, to je do njegovog shvatanja morala u politici - rekao je Nikolić.

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade".

- Makar da je bio u politici, u totalnoj opozicji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila - rekao je Nikolić.

On je dodao da za razgovor sa Obamom, Putinom, Si Ðinpingom, treba mnogo više od papira, "morate da ostavite utisak na njega, od tog utiska zavisi kako će da se ponaša prema Srbiji".

- To je ono što čovek ima ili nema - rekao je Nikolić.

Nikolić kaže da građani još dugo neće imati boljeg predsednika i premijera, a pismo Agencije za sprečavanje korupcije o mogućim koruptivim radnjama u Fondaciji Dragice Nikolić, vidi kao pokušaj organizovanog napada na njega, ali i kao pokušaj da se oslabi premijer.

- Pre više od mesec dana dobio sam pismo od Agencije za sprečavanje korupcije uvredljivo. Na osnovu anonimnog pisma naveli su da imaju indicija da je poslovanje Fondacije Dragice Nikolić skopčano sa koruptivnim radnjama i da donatori mogu da imaju privilegije u Srbiji - objasnio je on na godišnjoj konferenciji za štampu.

U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je za vreme njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji i da veruje da kao predsednik države u odnosu na Srbiju nije nijednu grešku napravio.

- Mislim da kao ličnost nisam napravio nijednog neprijatelja i suparnika, ali su politička opredeljenja takva da sam od mnogih političara, ali i redakcija dočekan na nož - rekao je Nikolić u obraćanju novinarima u zgadi na Andrićevom vencu.

- U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio - istakao je.

Nikolić je rekao da je za pet godina njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi priznaju, cene i poštuju, te istakao da možemo da očekujemo prisustvo velikog broja stranih državnika, kada sledeći predsednik bude inaugurisan, što nije bio slučaj kada je on stupio na dužnost.

- Na domaćoj sceni, pokušavao sam da Srbija za građane Srbije ponovo bude Srbija - istakao je predsednik, dodajući da je za vreme njegovog mandata obeležen veliki broj jubileja.

On je istakao da Srbija zaslužuje da bude bude pominjana i isticana, da ne sme da bude skrajnuta, ponižavana i vređana.

Tako je pomenuo da se prilikom obeležavanja Prvog svetskog rata nije dogodilo da krivica bude svaljena na jednog Srbina, da nije uspeo da prođe predlog rezolucije o Srebrenici, niti pokušaj da Kosovo postane član UNESKA.

Predsednik Nikolić istakao je da je Fondacija odgovorila time što je dostavila spisak donatora Agenciji sa oznakom da ne može da bude dostupan javnosti.

- Ako Agencija pronađe koruptivnu radnju, kriminalca da je finansirao Fondaciju, mogu da objave podatke - dodao je on.

Tanjug

Preneo je da su u Agenciji rekli da ih ne interesuje kako je novac trošen i nisu želeli da pogledaju nijedan projekat, sa obrazloženjem da je to za druge organe.

Nikolić je istakao da smatra da ovo pismo predstavlja uvredu za predsednika Republike, ali i premijera, jer on, dodaje, ne zna na koga su mislili kada su posumnjali da ima velike korupcije u poslovanju Fondacije.

- Ovo je organizovani napad na predsednika Republike i Vladu sa željom da ja ne budem predsednika, kao i da se oslabi premijer. Kome je to u interesu? Možda centrima moći koji su izgubili moć - naveo je Nikolić..

Građanima to nije u interesu, primetio je, ocenivši da oni neće dugo imati bolju vladu i predsednika.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u