Politika

MINISTRE STEFANOVIĆU, SPAVAŠ LI MIRNO? Grubi propusti u radu policije! Žrtva 10 puta prijavljivala maltretiranje, NIKO NIJE REAGOVAO!

Objavljeno: 16.07.2017 | 08:42Izvor: Kurir

U svakoj evropskoj državi ministar bi - ako ne po komandnoj odgovornosti, ono bar iz moralnih razloga - ponudio ostavku posle ovako teškog zločina, kaže bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, kaže da je u slučaju koji je potresao Srbiju, kada je ispred Centra za socijalni rad Marko Nikolić ubio bivšu suprugu Maju Đorđević i četvorogodišnjeg sina Mihaila Nikolića, policija napravila ogroman propust i da bi morala da snosi odgovornost.


Kako kaže, svaku pretnju policija mora da se proveri, a to što je nesrećna žena maltretiranje bivšeg supruga, koji ju je na kraju nasmrt izbo nožem, prijavljivala deset puta trebalo je da bude dodatni razlog da pripadnici MUP taj slučaj shvate ozbiljno.

- Jeste, policija je napravila propust. Svaka pretnja mora da se proveri. Policija je loše procenila opasnost i pretnju. Ako je još bilo mnogo prijavljivanja, tim pre je trebalo sve da se proveri - rekao je Nicović u razgovoru za Kurir.


Na pitanje na kome je u MUP odgovornost za propust, Nicović je kazao:

- Na odeljenju za javni red i mir, možda i nekoj drugoj službi, ali na njima najveći, i treba neko da snosi odgovornost.

 

FOTO: DADO ĐILAS

Na pitanje da li je ministar policije Nebojša Stefanović trebalo da kao čovek koji je na čelu policije snosi odgovornost, Nicović kaže da bi u svakoj evropskoj državi ministar - ako ne po komandnoj odgovornosti, a ono bar iz moralnih razloga - ponudio ostavku posle ovako teškog zločina.

- Ministar Stefanović to nije učinio - kaže Nicović.

 

FOTO: FONET

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je u ovom slučaju zakazalo čitavo društvo. Prema njegovim rečima, političari moraju da rade i da ličnim primerom pokažu da su za suzbijanje nasilja.

- Zakazalo je čitavo društvo, političari koji kreiraju atmosferu u društvu i koji su odgovorni za rad institucija moraju da suzbijaju nasilje. Moraju i na ličnom primeru da pokažu da se do sticanja benefita ne dolazi nasilnim metodama - kaže Trebješanin i dodaje:

- Bilo bi dobro i treba imati obezbeđenje kod centara za socijalni rad. Kod nas uvek to tako ide - desi se nasilje, pa se nešto radi. Mora da se ide na prevenciju, da se svaki dan radi na suzbijanju.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u