Politika

Jovanka Todorović najozbiljniji kandidat za direktorku vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom

Objavljeno: 01.04.2015 | 16:55Izvor: Telegraf.rs

Vlada Srbije još nikoga nije postavila na mesto direktora vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom iako je Ćirkovićeva razrešena pre mesec dana. Na ovu funkciju se kandidovala Jovanka Todorović iz Organizacije za lezbijska prva, koja je za naš portal potvrdila da je među pretendentima za ovu poziciju ali da još uvek nije dobila zvaničnu potvrdu

Nova direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom najverovatnije će biti Jovanka Todorović iz Organizacije za ljudska lezbejska prava – Labris.

Vlada Srbije još nikoga nije postavila na tu dužnost, iako je prošlo skoro mesec dana od kako je razrešenja Ćirkovićeva.Todorovićeva od 2010. radi u Labrisu kao koordinatorka programa za lobiranje i zagovaranje, piše Danas.

Rođena je u Beogradu, završila je Fakultet političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Radila je i u vladinom i nevladinom sektoru.

Jovanka Todorović je nedavno, u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, razgovarala sa ministrom spoljnih poslova i prvim potpredsednikom Vlade Srbije, Ivicom Dačićem. Povod sastanka je bila pritužba Labrisa poverenici Neveni Petrušić za diskriminaciju protiv Dačića, koji je, dok je bio premijer, izjavio da “nije normalno ni prirodno biti homoseksualac”. Dačić se zbog te je izjave javno izvinio i Labrisu i LGBT populaciji.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Jovanka Todorović rekla je za Telegraf da za poziciju direktora ima nekoliko pretendenata i da je ona među njima.

– Ja sam jedan od kandidata i zainteresovana sam za tu poziciju. Još uvek nisam dobila nikakvu zvaničnu potvrdu da ću ja biti direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Međutim, ukoliko to postanem, mislim da ću moći na dobar način da vršim tu funkciju – rekla je Todorovićeva za naš portal.

Podsetimo, Ivana Ćirković je na mestu direktorke vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom bila od 2011. godine, a razrešena je dužnosti na lični zahtev. Ona se zahvalila Vladi Srbije i svim donosiocima odluka na razumevanju značaja uloge civilnog društva u svim pokrenutim reformskim procesima, kao i u podršci tom telu, ali i svim NVO u Srbiji na pruženoj podršci u radu.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Istakla je da je za vreme njenog mandata definisan okvir u poslovima uspostavljanja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, kao i da je Kancelarija postala neizbežan partner resornim ministarstvima, domaćim i međunarodnim institucijama koje unapređuju svoj rad kroz uključivanje organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka.

Kako je navela u saopštenju, otpočeo je proces izrade prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva za 2015-2019, usvojene su smernice za uključivanje NVO u donošenje propisa, a omogućeno je i njihovo uključivanje u proces pregovora o članstvu Srbije u EU. Navedeno je da je iz budžeta Kancelarije sufinansirano 29 projekata koje je odobrila Unija i drugih međunarodnih donatora u iznosu od oko 23 miliona dinara, kao i šest projekata za pomoć ugroženima u poplavama.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u