Politika

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE Vučić: Nemoguće je izmeriti tragediju Krajišnika

Objavljeno: 04.08.2017 | 22:19Izvor: medio.rs

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske "Oluja" počelo je večeras na stadionu "Veternik" u Novom Sadu, pred više od 30.000 ljudi.

Obeležavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u "Oluji", građani...

Državni vrh u Novom Sadu na obeležanjanju godišnjice OlujeDržavni vrh u Novom Sadu na obeležanjanju godišnjice Oluje, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- I ove godine smo se okupili da obnovimo naše sećanje na teške istorijske trenutke. Od svih stradanja "Oluja" je svojom tragičnošću prevazišla sve tragične događaje. Tog tragičnog dana ispunilo se ono što su neprijatelji srpkog naroda planirali nekoliko godina unazad. A planirali su da jedan deo Srba pokrste, da jedan deo proteraju i jedan deo da poubijaju. Strašna odluka - rekao je patrijarh srpski.

Okupljenima se potom obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- 5. avgusta 1995. nismo izgubili baš sve, pred nama je još i radosti i dečjih suza, ali i bolje budućnosti za naš izmučeni narod. Izmeriti tragediju srpskog naroda zapadno od Drine, a posebno Srba Krajišnika u poslednjih 75 godina, gotovo je nemoguće. Zločin, težak i grozan, koji se dogodio pre tačno 22 godine meren je različitim merama. Neki su lili suze radosnice i pevali pobedničke pesme, kopirajući ih još iz perioda nacističkih uspeha s početka Drugog svetskog rata, dok su se drugi, a to smo mi, Srbi, našli u čudu političkih poraza, ličnog i političkog sebičluka, u kom nismo smeli ni da govorimo o patnji našeg naroda, njegovom strašnom stradanju, jer bi nam neko spolja to zamerio - rekao je Vučić.

Prisustvuju i Srbi iz regiona sa kojima je predsednik Vučić prethodno održao sastanak u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Dan sećanja na žrtve OlujeDan sećanja na žrtve Oluje, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svoje sećanje na avgust 1995. preneće Branka Maksimović, koja je te godine u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

U umetničkom programu učestvuje i KUD Krajina.

U operaciji "Oluja" ubijeno je 2.000, a proterano više od 200.000 Srba.

Na stadionu ima 30.000 ljudi, a sve obližnje ulice su zakrčene.

Izvor:Tanjug


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u