Porodica

Na 9 beba, umre 15 ljudi: Podaci su alarmantni, može li da nam pomogne danski projekat za bejbi bum?

Objavljeno: 08.04.2017 | 14:14Izvor: Telegraf.rs

To za sobom vuče dve posledice - jedna je da imamo depopulaciona područja gde se ne rađaju bebe, ili se vrlo retko rađaju, a sa druge strane, mi smo veoma staro stanovništvo i prosek starosti u Srbiji je 42,7 godina

U Srbiji se na 1.000 građana rodi devet beba, ali umre 15 ljudi i taj odnos novorođenih i umrlih, veoma je zabrinjavajući, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

 To za sobom vuče dve posledice – jedna je da imamo depopulaciona područja gde se ne rađaju bebe, ili se vrlo retko rađaju, a sa druge strane, mi smo veoma staro stanovništvo i prosek starosti u Srbiji je 42,7 godina – rekla je Ðukić Dejanović za Tanjug.

Kako promeniti taj poguban razmer?

Ðukić Dejanović odgovara – pronatalitetnim merama, i to pre svega u populaciji zaposlenih:

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

– Njihov status, usklađenost radnog vremena i roditeljskih obaveza, mora biti na višem nivou, da ne kažemo da poslodavci moraju imati mnogo više senzibiliteta za svoje uposlene mlade i buduće roditelje – rekla je Ðukić Dejanović.

Upravo je u toku, ističe, realizacija upitnika, koji treba da popuni šest do sedam hiljada zaposlenih i oko 500 do 600 poslodavaca, kako bi se videlo šta oni misle o usklađenosti radnog vremena i roditeljskog angažmana, odnosno vremena koje treba kao roditelji da usklade sa interesima svog deteta.

Kada se dobiju ti rezultati, kaže Ðukić Dejanović, analiziraće ih Republički zavod za statistiku i to će značiti podsticaj da se “možda razmišlja i o normativnim izmenama, izmenama zakona”.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Takođe, Ðukić- Dejanović naglašava da je, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, jedan veliki broj jako značajnih institucija za javno zdravlje mobilisan i da je doneta odluka da svaka takva institucija ima osobu, zaduženu da se bavi promocijom reproduktivnog zdravlja i znanjima iz oblasti seksualnog obrazovanja.

– Već smo dobili prvi izveštaj o tome da, uz promociju javnog zdravlja, seksualno obrazovanje i znanje o reproduktivnom zdravlju, počinju da se realizuju kroz određena predavanja u 23 sredine u našoj zemlji, što je jako dobar početak i naravno, samo prvi korak – rekla je ministarka.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Objasnila je da se posebno bave populacijom mladih, jer, kako kaže, ima mnogo neželjenih trudnoća u mladosti, zatim, ciljna grupa je romska populacija, gde je, kako ističe, seksualno obrazovanje zaista na jako niskom nivou, a posebna kategorija bile su žene koje su imale veći broj abortusa.

– Dakle fokus je na mladim ženama, mladim Romkinjama i ženama koje imaju zdravstvene probleme, jer su imale veći broj neželjenih trudnoća – rekla je Ðukić- Dejanović.

Kako je dodala, u ovoj godini, biće i četiri pilot projekta, da se vidi kako se mogu primenjivati pronatalitetne mere, te šta se sve može učiniti na planu populacione politike u jedinici lokalne samouprave, u četiri regiona, gde će u svakom od njih kao pilot biti uzeta po jedna opština.

– Koristim priliku da pozovem sve opštine da uđu u pilot program, a sve opštine koje se već bave populacionom politikom, tako što su odredili ili osobu iz opštine, ili iz zdravstvenog saveta, da se bavi populacionim pitanjem ili imaju demografski savet, imaju pravo učešća – rekla je Ðukić Dejanović.

Takođe, dodala je, drugi preduslov je da su od sopstvenih budžetskih sredstava, izdvojili bar neku sumu kako bi stimulisali porodicu, natalitet, bolji kvalitet života.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Podsetila je na veoma uspešnu medijsku kampanju za “bejbi bum” u Danskoj, sa sloganom “Učinite to za Dansku”.

To je, kaže, dobar primer, pa ni poruka “Volite se za Srbiju” nije na odmet, uz podršku medija, naravno.

– Uloga medija u kampanji u Danskoj bila je izvanredna. Znate, u Danskoj su analizirane najgledanije serije i za sve one televizijske serije o srećnim porodicama sa jednim ili dvoje dece promenjen je scenario tako da to budu porodice sa troje, četvoro dece. Tako da, pozivam medije da nam pomognu u svemu tome, da se volimo, da se mladi vole za Srbiju – zaključila je ministarka.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u