Porodica

Ko su moderni "papučari" u Srbiji: Nova generacija muškaraca koji ponosno otkažu pivo s ortacima da bi bili sa ženom i detetom

Objavljeno: 28.05.2017 | 16:57Izvor: Telegraf.rs

Ko su moderni "papučari" u Srbiji: Nova generacija muškaraca koji ponosno otkažu pivo s ortacima da bi bili sa ženom i detetom

Muškarac koji poštuje svoju ženu posvećen je deci, spreman na kompromise, obavlja kućne poslove u svetu se zove dobar muž, a u Srbiji on dobija etiketu papučara

Nekada je bilo veoma retko uočiti papučara u društvu, dok je danas to sve prisutnija pojava. Paučar sve više vremena provodi sa svojom suprugom, ne sa drugarima, igra se sa decom, sprema ručak, dok je njegova supruga za to vreme u provodu sa drugaricama.

– Patrijarhalna uloga muškarca bila je da zarađuje, a žena je preuziamala brigu oko porodice. Time su gubile obe strane, jer žene nisu dobijale priliku da se ostvaruju profesionalno, muškarci jer nisu učestvovali u odgajanju dece.

– Tako nastaju generacije ljudi koji su patili zbog odsustva oca, jer porodični život znači provođenje zajedničkog vremena i brigu o deci,a ne povremena susrete i zajednička letovanja i zimovanja. Strada i bračni život jer supružnici ne uspevaju da provedu dovoljno zajedničkog vremena kao par – kaže psiholog Elena Kuzmanović.

Čišćenje kuće, Brak, Usisavanje, Muškarac, Svađa, papučar, Kućni poslovi, čisti kuću

LUPANJE ŠAKOM KAO REŠENJE PROBLEMA

Muškarac koji lupi šakom o sto decenijama je bio sinonim muškosti. Onaj koji to radi manifestuje nemoć da problem reši na zreliji način. Jer nikome nije potrebna šaka na stolu, već rešenje problema. Žene favorizuju takve muškarce jer su tako vaspitane, a ujedno prepuštaju odgovornost i donošenje odluka nekom drugom – dodaje psiholog.

Dostojevski je govorio da se život žene, ma šta ona govori, svodi na to da se potčini nekome. Na tragu ove misli nastala su česta savetovanja muškaraca da na početku braka treba da postoji čvrsta ruka.

– Ako bismo posmatrali samo ličnosti videli bismo da dinamika moći postoji sa obe strane, bez obzira na pol. Što su ličnosti dominantnije, to je veći izazov da se postavi balans u odnosu. Ukoliko je muškarac spreman da odbaci stereotipe i prihvati karijeru svoje supruge njihov brak biće pun olakšica i razumevanja koje donosi ravnopravnost – dodaje Kuzmanovićeva.

 

U DRUŠTVU “BAJA”, A U KUĆI “MACA”

Da ima pomaka pokazuju primeri svih onih muškaraca koji će odbiti poziv u kafanu ne zato što im treba odobrenje supruge, kako ih drugi prozivaju, već zato što žele da budu sa suprugom i detetom.

Takođe je primetno da je danas veliki broj muškaraca u društvu “baja”, a kući “maca”. Prema rečima psihologa Elene Kuzmanović na muškarcima i dalje postoji pritisak da ostanu veri patrijarhalnoj ulozi muškarca, zbog čega oni u pojedinim situacijama postupaju drugačije, nego što bi to uradili, da su sami sa suprugom.

Čišćenje kuće, Brak, Usisavanje, Muškarac, Svađa, papučar, Kućni poslovi, čisti kuću


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u