Zanimljivo

SPOMENIK RUSKOM SILOVATELJU: Nemci bi da preimenuju istorijsko zdanje u Berlinu?

Objavljeno: 04.05.2015 | 00:03Izvor: Telegraf.rs

Neki smatraju da bi spomeniku u Berlinu više odgovarao naziv "spomenik nepoznatom silovatelju". Naime, Staljinovi vojnici silovali su i zlostavljali na hiljade nemačkih žena i devojčica koje su zatekle u oslobođenom Berlinu

U Treptover parku u Berlinu se nalazi spomenik ruskom vojniku koji za ruku drži nemačku devojčiću. Na njemu piše – svojetski vojnici spasili su evropsku civilizaciju od fašizma.

Međutim, neki smatraju da bi mu više odgovarao naziv“spomenik nepoznatom silovatelju“. Naime, Staljinovi vojnici silovali su i zlostavljali na hiljade nemačkih žena i devojčica koje su zatekle u oslobođenom Berlinu.

SAKRIJ ĆERKU OD RUSKOG VOJNIKA: Brutalna istina o oslobođenju Beograda i Srbije 1944. (FOTO)

Dnevnik Vladimira Gelfanda koji je skoro pronađen je na neki način mnoge stvari razjasnio. U njemu se nalazi ispovest koja je bacila novo svetlo na mračna i ratna zbivanja.

Jedna od najpotresnijih je ono kada u Berlinu sreće grupu nemačkih žena koje beže.

– Na licima im vidim strah. Ispričale su mi šta se dogodilo prve noći kada je Crvena armija ušla u grad. Jedna od devojaka je podigla suknju i rekla “Ovde su me povredili, najmanje njih 20″. Zatim je zaplakala i rekla da radim sa njom šta želim, čak i da spavam– navodi se u dnevniku.

Ruski i nemački vojnici u bratskom razgovoru tokom silovanja nedužne Poljske. Foto: Wikipedia Commons/Bundesarchiv

Ruski i nemački vojnici u bratskom razgovoru tokom silovanja nedužne Poljske. Foto: Wikipedia Commons/Bundesarchiv

Sličnu situaciju smo pronašli i u dnevniku jedne Nemice, prema kojem je snimljen film “Anonimna”. Dok se skrivaju u podrumu, ona i druge žene se zabavljaju crnim humorom “Bolje Rus na tebi, nego Jenki na nebu” aludirajući da je bolje da bude silovana nego da pogine od bombe.

– Nikako ne bi mogla da kažem da me je general silovao. Radim to za slaninu, šećer, maslac, sveće. Osim toga, sviđa mi se narednik, a što manje želi od mene kao muškarac, draži mi je kao osoba – stoji u dnevniku Nemice.

Ona danas živi u Berlinu, a i nju su kao i mnoge druge žene, silovali ruski vojnici.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u