Zanimljivo

OVO JE LENJINOVA PRAVA LJUBAV: Pronađena fotografija ruske revolucionarke, njegove "Liročke"

Objavljeno: 05.05.2015 | 17:30Izvor: Telegraf.rs

Savremenici su je opisivali kao "sjajnu osobu, inteligentnu, bistru, odlučnu i istinoljubivu" koja je mirisala na "sveže pokošenu travu". Zvali su je "praiskonskom silom zemlje"

Londonski akademik Robert Henderson pronašao je fotografiju žene za koju neki kažu da je bila Lenjinova prava ljubav i koju su savremenici zvali “praiskonskom silom zemlje”.

Henderson, stručnjak za rusku istoriju sa univerziteta Kvin Meri pronašao je, posle gotovo jednog veka, fotografiju Apolinarije Jakubove, ruske revolucionarke koja je pobegla u London početkom 20. veka.

Jakubova i njen suprug bili su bliski saradnici Lenjina i njegove žene Nadežde Krupskaje.

Lokalni mediji preneli su da je Henderson fotografiju pronašao u Državnom arhivu Ruske federacije u Moskvi u aprilu, dok je istraživao drugo revolucionara Vladimira Burceva za svoju knjigu.

Akademik kaže, prenosi Gardijan, da je Lenjin Jakubovu zvao “Liročka”. Jakubova je živela u sada uništenoj zgradi na Ridžent skveru u blizini Britanske biblioteke, bila je “sila prirode” i poznata po žučnim debatama o komunističkoj doktrini u Ist Endu. Bila je i član debatnog kluba u Vajtčepelu.

U stučnoj studiji, koja bi trebalo da se pojavi u decembru 2016. u listu “Revolucionarna Rusija“, Henderson piše da je Jakubova imala “nesalomiv duh i beskrajnu energiju”.

Foto: State Archive of the Russian Federation

Foto: State Archive of the Russian Federation

Ćerka sveštenika, Jakubova je studirala fiziku i matematiju na Visokoj školi za žene u Sankt Peterburgu a potom je držala večernju školu za radničku klasu. Tamo se upoznala sa budućom Lenjinovom ženom.

Bila je poslata u sibirski kamp, kao i Lenjin, zbog političke aktivnosti i pobegla je u London gde je bila ključna figura partije u egzilu.

Najpoznatija je po tvrdnji američkog novinara Luisa Fišera iz 1964. da ju je Lenjin zaprosio i da ga je ona odbila.

– Da li je ovo istina ili ne, na osnovu sećanja njenih savremenika jasno je da je Jakubova imala brojne kvalitete koji bi privukli i najhladniju osobu – naveo je Henderson.

Savremenici su je opisivali kao “sjajnu osobu, inteligentnu, bistru, odlučnu i istinoljubivu” koja je mirisala na “sveže pokošenu travu”. Zvali su je “praiskonskom silom zemlje”.

Lenjin ispred Smoljnog, slika Isaka Brodskog. Foto: Wikipedia Commons/Dmitry Rozhkov

Lenjin ispred Smoljnog, slika Isaka Brodskog. Foto: Wikipedia Commons/Dmitry Rozhkov

U pismu koje joj je godinama kasnije poslao, Lenjin je napisao: “Možda je nepristojno da tebi od svih ljudi pišem o borbi. Ali mislim da naše dugo prijateljstvo čini ovu otvorenost obaveznom”.

Lenjina i Jakubovu sudbina je rastavila. Njih dvoje su se oštro sukobili oko pravca revolucionarnog pokreta i pisma pokazuju da je Lenjinova supruga, nekada najbliža saveznica Jakubove, sav bes i mržnju usmerila ka eventualnoj rivalki.

Henderson kaže da je, kada je saznao da postoji mogućnost da je pronašao fotografiju Jakubove, odmah morao to i da proveri. Prvobitno je pronašao reference za dve fotografije u moskovskom arhivu ali se ispostavilo da je prva “povučena”. Druga fotografija pokazala je privlačnu mladu ženu snažnih crta lica. Ta fotografija snimljena je u logoru u Sibiru.

– Bio sam oduševljen kada sam je pronašao. Posle 100 godina, misterija njenog lika je rešena. To je jedna od radosti arhivskog istraživanja – rekao je on.

Jakubova se sa suprugom vratila u Sankt Peterburg 1908, ali, kaže Henderson, o njenom životu kasnije se malo zna. Henderson piše da je “bilo dekretom Lenjina ili Krupskaje ili neke druge osove, ova koosnivačica Lige za emancipaciju radnika izbrisana iz istorije”.

Ni tačan datum smrti nije poznat i varira od 1913. do 1917.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u