Zanimljivo

OVAJ SATURN BI SE VIDEO SA ZEMLJE: Otkriven novi svemirski gospodar prstenova!

Objavljeno: 29.01.2015 | 09:14Izvor: Kurir

Prstenovi i razmak između njih bi se lako mogli videti sa Zemlje. Ova planeta ima sistem od 30 prstenova koji je tako velik da bi, u slučaju da se nalazi oko Saturna, dominirao našim noćnim nebom

PARIZ - Četiri veka nakon što je Galileo Galiej svojim teleskopom prvi put ugledao Saturnove prstenove, astronomi su uspeli da pronađu sličnu planetu van našeg sunčevog sistema. Američki i holandski astronomi obelodanili su danas da su otkrili džinovsku planetu nalik Saturnu, nazvanu J1407b, čiji su pojasevi 200 puta veći od Saturnovih.

Kako prenosi AFP, ova planeta ima sistem od 30 prstenova koji je tako velik da bi, u slučaju da se nalazi oko Saturna, dominirao našim noćnim nebom. 
"Bio bi ogroman! Prstenovi i razmak između njih bi se lako mogli videti sa Zemlje", kazao je Metju Kenvorti sa holandske Lajden opservatorije.
"Bio bi sedam puta veći od punog Meseca", dodao je on.

Svaki od prstenova planete J1407b ima u promeru više desetina miliona kilometara. 
Prstenovi počinju na rastojanju od oko 30 miliona kilometara od planete i protežu se dužinom do 90 miliona kilometara. 
Naučnici veruju da su sastavljeni od prašine, s obzirom da je planeta J1407b previše vrela - oko 1.000 do 2.000 stepeni Celzijusa, da bi imala prstenove od leda kao Saturn.

Kenvorti i Erik Mamadžek iz Ročester Univerziteta u Njujorku pregledali su bazu podataka sa milionima fotografija zvezda snimljenih teleskopima širom sveta u okviru projekta SuperWASP koji ima za cilj pronalaženje egzoplaneta, svetova van našeg sunčevog sistema. 
Planeta J1407b, koja je udaljena oko 400 svetlosnih godina od Zemlje, snimljena je još 2007, a otkrivena tek 2012. godine.

"Sigurno su je zapazili i drugi astronomi, ali su verovatno pomislili da je posredi bio problem s kamerom jer je snimak veoma čudan", objasnio je Kenvorti. 
J1407b je velika planeta, neka vrsta "super Saturna", kako ju je opisao Mamadžek. 
Pripada grupi "smeđih patuljaka", tj. substelarnih objekata mnogo većih od planeta, ali čija je masa ispod nivoa neophodnog za održavanje fuzionih reakcija tako da ne odašiljavaju svetlost. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u