Zanimljivo

ODUŠEVIĆE VAS: Najlepše slike Zemlje snimljene iz svemira

Objavljeno: 20.08.2014 | 00:59Izvor: Telegraf.rs

Ovi snimci su obrađeni da bi se naglasile karakteristike koje krase određene delove Zemlje. Uživajte u pogledu na našu lepu planetu!

Satelitske tehnologije su se poboljšale u poslednjih pola veka i zbog njih, pogledi na planetu Zemlju sve više oduzimaju dah. Posmatranje Zemlje iz “ptičije perspektive” putem satelita, kao što su francuski SPOT, Envisat Evropske svemirske agencije i NASA-in Landsat, znatno su proširili naše znanje o životnoj sredini.

Mnogi satelitski snimci su prelepi, a ovi što vidite u tekstu su obrađeni kroz “lažnu boju”.Korišćene su jarke boje da bi se naglasile posebne karakteristike određenog dela naše planete. Infracrevna, ultraljubičasta i druge “vrišteće” boje predstavljaju važne osobine nekih oblasti kao što su česte vremenske pojave, biljni svet i zagađenja.

MISISIPI, SAD

Foto: NASA

Foto: NASA

Na fotografiji možete da vidite deltu reke Misisipi u Luizijani, dva meseca nakon što se nafta izlila u nju. Crvena boja naglašava biljni svet, senke belo-plave predstavljaju vodu, a svetlo bela ističe naftu. Kao što možete da vidite na slici, nafta je prodrla u močvare delte koje su bogate biljnim i životinjskim svetom.

ALEUTSKA OSTRVA

Foto: NASA

Foto: NASA

Aleutska ostrva su vulkanski arhipelag i nalaze se između Aljaske i Kamčatke, severno od Beringovog moreuza koji predstavlja najbližu tačku rastojanja između Severne Amerike i Azije. Na ovoj fotografiji su naglašene česte vremenske pojave kao što su virovi, uzrokovani vetrovima koji duvaju oko ostrva.

GOTLAND, ŠVEDSKA

Foto: NASA

Foto: NASA

Gotland je najveće ostrvo u Švedskoj koje se nalazi u Baltičkom moru. Poljoprivreda i proizvodnja hrane su glavne industrije na ostrvu. Zelena boja u vodi predstavlja mikroskopske fitoplanktone, sitne biljne i životinjske organizme koji lebde u moru ili u kopnenim vodama, koje preovlađuju u ovoj oblasti zbog jakih struja.

SIBIR, RUSIJA

Foto: NASA

Foto: NASA

Reka Lena u Rusiji je najistočnija od tri velike sibirske reke koje se u izlivaju u Severni ledeni okean. Sedam meseci u godini, delta Lene je zamrznuta. Ostale mesece se pretvara u bujnu močvaru. Boje na ovom snimku su izmenjene da bi se naglasili određeni elementi: biljni svet je zelen, pesak je ružičaste boje dok je voda plava.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u