Zanimljivo

NAJVEĆA CRKVA NA SVETU: Afrikanci je sagradili za 4 godine, mi naš hram ne možemo već skoro 100

Objavljeno: 25.04.2015 | 23:30Izvor: Telegraf.rs

Izgled kupole i platoa koji je okružuje, inspirisan je izgledom bazilike Svetog Petra u Rimu, u Vatikanu, premda nije očigledna replika. Nalazi se u Jamusukruo, glavnom gradu Obale Slonovače

Bazilika Naše Gospe Mira od Jamusukroa, koja se na francuskom jeziku – inače zvaničnom u Obali Slonovače gde se ova crkva i nalazi – zove “Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro”, je rimokatolička crkva koja se nalazi u glavnom gradu ove zemlje, Jamusukruo. Kao što možete i sami da zaključite, posvećena je Presvetoj Bogorodici.

Njena gradnja je počela 10. avgusta 1985. godine i trajala je do 1989, a za njenu izgradnju je potrošeno 300 miliona američkih dolara, verovatno ponajviše zbog toga što je od italijanskogmermera i francuskog vitraža. Prema tome, podignuta je za samo četiri godine. Osveštana je 10. septembra 1990. od strane pape Jovana Pavla II.

Izgled kupole i platoa koji je okružuje inspirisani su izgledom bazilike Svetog Petra u Rimu, u Vatikanu, premda nije u pitanju očigledna replika.

Treba naglasiti da ova svetinja nije katedrala, dakle nije saborna crkva; saborna crkva je crkva Svetog Avgustina u istom gradu. Prema tome, odnos između ove i saborne crkve je sličan odnosu našeg Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Okolina najveće crkve na svetu u glavnom gradu Obale Slonovače. Foto: Wikimedia Commons/Joker-x

Okolina najveće crkve na svetu u glavnom gradu Obale Slonovače. Foto: Wikimedia Commons/Joker-x

Postoji još jedna sličnost. Naš hram na Vračaru se diči time da je najveća pravoslavna crkva na svetu, dok se bazilika u Jamusukruo diči činjenicom da je Ginisova knjiga rekorda stavlja na prvo mesto u svetu uopšte, što se veličine tiče. Dakle, ovo je najveća hrišćanska crkva na svetu, a na tom tronu je zamenila gorepomenutu baziliku Svetog Petra.

Zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara i visoka je 158 metara. Međutim, pošto u sebi uključuje rektorat i vilu ne može da primi ni blizu onoliko vernika koliko može glavni vatikanski hram; dok u potonji stane 60.000 ljudi, u nju staje “samo” 18.000.

Uzgred, naslov je bio šaljive prirode. Pogledajte na fotografiji iznad kako izgleda okolina ove crkve i biće vam jasno zbog čega nije problem da mi naš hram gradimo još sto godina ako treba, samo da nikada ne budemo kao oni.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u