Zanimljivo

MISTERIJA VODENOG STOLA: Evo za šta je služio i kako se koristio

Objavljeno: 01.07.2015 | 21:48Izvor: Telegraf.rs

MISTERIJA VODENOG STOLA: Evo za šta je služio i kako se koristio

Beomija je imala i svoje drugo, mamurno lice. Jedno od tih likova još pamte Beograđani, ili makar njihovi naslednici, posvećeni čuvanju sećanja na staru varoš.

Slaviša Martinović, vlasnik jedne od krojačkih radnji koje je nasledio još njegov otac, ispripovedao je kako su nekada boemiokupljeni oko hotela ”Moskva” umeli da dočekaju svoja ”teška” jutra.

Još odzvanjaju poneki stihovi tadašnjih pesnika i jetke reči pripovedača, u ovom uglednom gradskom odmorištu, koje krasi Terazije od 1904. godine.

U skladu sa dinamikom i tradicijom Beograda, mnogi od njih nisu u ovom elegantnom svratištu bili sasvim trezni, i mnogobrojni su bili boemi koji su uspevali da izrecituju ili izdebatuju ono što im je bilo na pameti, ali da, zauzvrat, nisu u džepu imali dovoljno novca da svu tu raskoš pijanstva i potkrepe.

Bašta kafane "Ruski car". Foto: Facebook/old.belgrade

Bašta kafane “Ruski car”. Foto: Facebook/old.belgrade

Obično je sutradan bivalo još gore…

S toga je u ”Moskvi” bio ustanovljen ”vodeni sto”. To je bilo mesto gde bi unesrećeni, a mamurni boemi pristizali posle teškog buđenja na ”mesto zločina”.

Prema rečima Martinovića, konobari su, znajući teško stanje duha i tela koje je zadesilo nesrećne poete i slikare, stavljali po čašu vode ispred mamurnog umetnika.

Pa je tako ovaj imao nekakav razlog zašto sedi za kafanskim stolom, uporno čekajući novog mecenu, koji će pozvati krug pića, a umetničko i životno vitlo počinjalo bi da se okreće istim, prepoznatljivim tokom.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u