Zanimljivo

DANAS JE DAN ZALJUBLJENIH: Ali, to nije jedini praznik ljubavi! Evo KAKO i KADA ga slave širom sveta! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 14.02.2016 | 09:54Izvor: Telegraf.rs

Od davnina, sredina februara bila je rezervisana za ljubav. Kod starih Grka je od sredine januara do sredine februara trajao mesec Gamelion, u kojem se obeležavala svetost braka Here i Zevsa. U antičkom Rimu 14. februara slavila se boginja braka Junona, dok se dan kasnije proslavljao bog plodnosti Luperkus. No, kako stvari stoje danas?

Dok se na Zapadu, obeležava se Sveti Valentin, praznik mnogima poznatiji kao Dan zaljubljenih, u našoj zemlji danas slavimo velikog sveca, Svetog Trifuna, koji pored toga što je zaštitnik vinogradara, predstavlja i čuvara bračne ljubavi.

Takođe, 22. marta tek venčani parovi u Srbiji svoju ljubav proslaviće na Mladence, kada će nevesta umesiti četrdeset kolačića mladenčića, koji simbolizuju dug i sladak život, i podeliti ih deci i drugim gostima.

Ali, ovo nisu jedini dani koji se praznuju u slavu ljubavi. Na mnogim krajevima planete postoje predivne tradicionalne proslave kojima se veličaju romantična osećanja.

Ovo su samo neke od njih:

Argentina

Poznato je da su Argentinci vrlo strastven narod, pa nije ni čudo što je baš u njihovoj državi nastao najerotskiji ples na svetu – tango. Pored dana zaljubljenih, u ovoj zemlji postoji Semana de la dulzura (Slatka nedelja), sedmica tokom koje se poljupcima kupuju slatkiši. Ili je možda i obrnuto? Nikad ne možete skroz da budete sigurni.

Brazil

Ako želite što pre da se udate, onda bi bilo dobro da se 12. juna zateknete u Brazilu. Dan pred katoličkog Svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika braka, slavi se “Dia dos Namorados” i tada usamljene devojke izvode specijalne tajne rituale, kako bi što pre pronašle izabranika svog srca.

Bugarska

Baš kao i mi, i naše komšije proslavljaju Trivundan. Pored toga što vinogradari imaju obavezu da orežu pokoju lozu i vinom zaliju čokot, zaljubljeni praovi imaju obavezu da čašom domaćeg vina nazdrave svojoj ljubavi.

Kina

Sedmog dana, sedmog meseca kineskog lunarnog kalendara (ove godine to pada 9. avgusta), u Kini se održava “Qixi” (Ćiši) festival. Praznik je nastao u slavu tragičnog ljubavnog mita o zvezdama Vegi i Altaru, koje je sudbina razdvojila na različite krajeve Mlečnog puta, ali im je ipak omogućila da se, uz malu asistenciju superdžina Deneba, sretnu jednom godišnje, kada ove tri zvezde formiraju “letnji trougao”. Na ovaj praznik, samci voćem prizivaju ljubav, dok se venčani mole za svoju vezu.

Jugozapad Kine

Muškarci, ako vam neka dama između 3. i 5. maja ponudi pirinčani obrok, dobro obratite pažnju kako je i s čim poslužen. Ako dobijete dva crvena štapića, biće vaša zauvek! Jedan štapić ne znači da je zaboravna, već da morate još malo da se dokažete i potrudite da zadobijete njenu ljubav. Ali, ako dobijete obrok s belim lukom – znajte da nemate nikakve šanse.

Češka

Ako ne znate gde ćete za Prvi maj, obavezno s voljenom osobom posetite Petrin park u Pragu i spomenik pesniku Karelu Hineku Mahi, ispred kog ćete sresti mnogo zaljubljenih hodočasnika kako recituju njegovu lirsku poemu “Maj” u nadi da će im ovaj poeta, koji je preminuo samo dan pre svog venčanja, doneti sreću. Takođe, sreću će vam doneti i poljubac ispod rascvetalog drveta trešnje.

Estonija i Finska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Indech

Dok sav svet proslavlja Dan zaljubljenih, ova dva severna naroda više pažnje posvećuju prijateljstvu, pa 14. februara umesto ljubavnicima, poklone daruju najboljim drugarima i drugaricama.

Francuska

Ukoliko ipak poštujete Svetog Valentina, onda između 12. i 14. februara, ali i tokom čitave godine, posetite najromantičniji gradić na svetu, Indr. Svaka kuća u ovom mestašcetu biće okićena srdašcima i cvećem, a svaka trpeza biće posvećena ljubavnicima. Ovo je idealna lokacija da obnovite svoje bračne zavete, proslavite godišnjicu braka ili da zajedno zasadite svoje “ljubavno drvo”.

Gana

Za ljubitelje čokolade, 14. februar je najbolje provesti u Gani, jednoj od najvećih proizvođača kakaa. Na svakom koraku nalazićete na skulpture od omiljene poslastice, a čokoladu ćete moći ćete i da degustirate u svim vidovima i oblicima.

Japan

U Zemlji izlazećeg Sunca, 14. februara samo muškarci bivaju povlašćeni i oni tog dana dobijaju čokoladne poklone. Dame će morati da sačekaju čitavih mesec dana, na praznik Beli dan, kada će im njihovi partneri uzvratiti.

Filipini

Ako želite da prisustvujete spektakularnom masovnom venčanju, onda su Filipini prava destinacije za vas. Svake godine, 14. februara, na hiljade parova izgovori “sudbonosno da”, a neretko to čine na račun i uz blagoslov svoje države.

Rumunija

Ukoliko se 24. februara zateknete u Rumuniji, obavezno otidite u najbližu šumu, uberite visibabu i poklonite je osobi do koje vam je posebno stalo. Taj datum se u ovoj zemlji obeležava kao “Dan kad su se ptice verile”, a veruje se da voda od otopljenog snega sakupljena na ovaj datum, ima magične moći.

Južnoafrička republika

Zaboravite na anonimne izjave ljubavi i romantične razglednice. Na jugu Afrike, ljubav se na Dan zaljubljenih iskazuje iskreno i otvoreno. Devojke, konac i iglu u ruke, pa na rukavima izvezite ime momka koji vam se dopada i hrabro to pokažite svima! Garantovano će da upali!

Južna Koreja

U ovoj zemlji 14. je zaista važan datum. Ali, ne samo u februaru, već svakog meseca! U maju se poklanjaju ruže, u junu dele poljupci, u decembru zagrljaji, a u aprilu samci mogu sebe da časte specijalnim obrokom – crnim nudlama, koje će im doneti sreću u ljubavi.

Valensija, Španija

Ako vam devetog oktobra, na dan Svetog Dionizija, neki muškarac pokloni prelepu figuricu od marcipana, to znači da ste mu zarobili srce.

Vels

Ko bi rekao da drvena kašika može da predstavlja simbol ljubavi. Ali, u Velsu, na dan Svetog Dvajnvena, ovakav jedan poklon znači upravo to – što je lepše izrezbarena, to su jača osećanja.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u