Zanimljivo

ALARMANTNO: Mladi u Bosni sve više padaju u KOMU jer preterano puše nargilui!

Objavljeno: 06.10.2015 | 18:48Izvor: Telegraf.rs

U petak je devojčica (15) pala na Baščaršiji i 20 minutna bila u komi, sve do dolaska lekara. Prebačena je na Odeljenje psihijatrije zbog smetnji u nervnom sistemu

Nargila groznica zahvatila je Bosnu i Hercegovinu, a posebno Sarajevo, gde je zabeleženo nekoliko padanja u nesvest kod mladih.

U petak je devojčica (15) pala na Baščaršiji i 20 minutna bila u komi, sve do dolaska lekara. Prebačena je na Odeljenje psihijatrije zbog smetnji u nervnom sistemu, piše “Večernji list”.

Pušenje nargile, poznate i kao šiša, postalo je trend, posebno prisutan kod mlađih koji, izgleda, nisu svesni štetnosti konzumiranja duvana sa aromama različitog sušenog voća (jagoda, banana, ananas, kivi, kokos…).

– Primarna namena nargile je da opusti, umiri, popravi raspoloženje. Međutim mladi danas nargilu konzumiraju bez mere, nekada i više puta u jednom danu. Jedna doza nargile, odnosno jednosatnog konzumiranja, isto je kao da se popuši 20 cigareta – navodi direktorka JU Zavoda za bolesti zavisnosti Sarajevo Nermana Mehić- Basara.

Takođe, zbog konzumiranja nargile, javljaju se i učestale glavobolje, manjak koncentracije, bezvoljnost…

Foto: Wikipedia/public domain

Foto: Wikipedia/public domain

– Mladi postaju napeti, što često prelazi i u agresivnost, a čak su zabeležene ozbiljne depresije. Posledica svega može biti zavisnost od nargile. Treba je definisati kao zabranjenu supstancu za decu i osobe do 18 godina te pojačati inspekcijski nadzor – upozorila je Mehić – Basara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u