Zanimljivo

ŠVAJCARCI SE SPRDAJU SA HRVATIMA: Zbog Čokolinde i afere ČOKOGEJT Hrvatska ne može biti lider u regionu!

Objavljeno: 21.12.2016 | 17:29Izvor: medio.rs

Hrvatska bruka sa srpskim čokoladicama proširila se van granica Balkana! O krajnje glupom potezu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i aferi "Čokolinda" pisao je i ugledni švajcarski "Noje ciriše cajtung", koji čitaocima objašnjava kako je nastao slučaj - ČOKOGEJT!

Švajcarci na zanimljiv način komentarišu nastanak novog nadimka predsednice Hrvatske, navodeći da ona ima novo ime, a to je: ČOKOLINDA!

Objasnili su kako je Kolinda dobila nadimak na 25. godišnjicu bombardovanja Dubrovnika, kada je u vrtiću deci podelila svoje potpisane fotografije i čokoladice.

Dugo nakon što su čokolade pojedene, piše švajcarski list, roditelji su shvatili kako se radi o čokoladama srpskog proizvođača, pri čemu je nastao skandal. Mediji su preneli vest, dok se predsednica Hrvatske zbog neprijatnosti izvinila. Prenose i kako joj je žao jer nije podelila hrvatske čokolade.

Noje ciriše cajtung navodi kako je ova situacija samo jedna u nizu nesporazuma u komunikaciji Hrvatske sa susednim državama, i aferu nazivaju "Čokogejt".

Hrvatsku opisuju kao državu članicu EU koja je još početnica i koja nije spremna da bude liderza zemlje u regionu koje pregovaraju o ulasku u Evropsku uniju.

U prilog tome navode blokadu Srbije u poglavlju 22 prošlog leta i u poglavlju 26 sada, što je, prema njima, iskorištavanje prava veta ne bi li rešila probleme koje ima sa Srbijom.

Tvrde kako Hrvatska nema podršku u EU za ovakve poteze i kako je i u svojim odnosima s BiH više postavljena kao upravnik škole nego mentor kakvim se predstavlja, budući da na neslaganja odgovara pretnjama o pogoršanju odnosa.

Švajcarci naglašavaju kako je Hrvatska zbog istorije opsednuta Srbijom.

Nije im jasno, navodi ovaj list, zašto Hrvatska stremi ka srednjoj Evropi i pokušava da se odvoji od Zapadnog Balkana kome pripada.

Kao primer za to, navode da na hrvatskim televizijama gotovo da nema filmova i serija iz Srbije i BiH, dok je u tim državama situacija obrnuta.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u