Ekonomija

LISTA NAJBEDNIJIH EKONOMIJA SVETA: Srbija na sedmom mestu

Objavljeno: 07.02.2016 | 19:10Izvor: Kurir

Bloomberg je objavio listu najjadnijih ekonomija za 2016. godinu. Za vrednovanje se gleda indeks inflacije i stope nezaposlenosti pojedine zemlje.

Srbija se nalazi na neslavnom sedmom mestu.

Deset najgorih ekonomija sveta su Venecuela, Argentina, Južna Afrika, Grčka, Ukrajina, Španija, Srbija, Turska, Brazil i Kazahstan.

Glavni razlog zašto je Venecuela na vrhu lestvice jeste cena nafte, dok je kod drugih zemalja to uglavnom nezaposlenost.

Najsretnije ekonomije sveta su Tajland, Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Kina, Danska, Hong Kong i Velika Britanija.

Kliknite za uvećanje, Foto: Printscreen bloomberg.com

I Blumbergov Indeks u predizbornoj kampanji

Blumbergovu listu opozicija je odmah ocenila kao dokaz loše politike Vlade, a ministar privrede Dušan Vujović je ukazao da je, po istim pokazateljima, situacija u zemlja bolja u odnosu na ranije godine.

Indeks bede izračunava se kao zbir procenata inflacije i nezaposlenosti. Za taj pokazatelj u 2016. godini, iskorišćena su predviđanja ekonomista koje je Blumberg anketirao. Ta lista je ove godine obuhvatila 63 zemlje, manje od trećine postojećih država u svetu, i među njima se prvi put našla i Srbija, na sedmom mestu sa 20,9 poena.

Blumbergov Indeks bede na prvo mesto smešta Venecuelu, a za njom su Argentina i Južna Afrika. Lošije od Srbije kotirane su još Grčka, Ukrajina i Španija.

Na Blumbergovoj listi najbolje stoji Tajland, na 63. mestu, a uz njega su Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja i Kina. Prema istom Indeksu bede, Rumunija (na 53. mestu) stoji bolje od SAD (51. mesto) i nekih bogatih evropskih zemalja - Norveške (49) i Luksemburga (47) na primer. Na istoj listi, takođe, Meksiko (46) je ispred Nemačke (43. mesto), Švedske (39) i Kanade (37). Pokazalo se da je i Šri Lanka (na 36. mestu) bolje plasirana od Belgije (28), Finske (26) i Francuske (21), kao i od proseka čitave Evro zone (20). Na listi, osim Južne Afrike, nije predstavljena nijedna afrička zemlja. Nema ni zemalja Bliskog istoka, niti sa Indijskog potkontinenta. Iz regiona, Blumberg je na svoju listu bede smestio još samo Sloveniju na 30. i Hrvatsku na 11. mesto, tako da su izostale Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

U Blumbergu objašnjavaju dobru opoziciju Tajlanda kao "najsrećnije zemlje" delom i time što su propisi te države omogućili da se više ljudi vode kao da su zaposleni. Venecuela i Argentina su se našle na čelu liste jer nikako da izađu na kraj sa inflacijom, dok su Južna Afrika, Ukrajina i Grčka svoje rejtinge "zaradile" zbog visoke nezaposlenosti. Anketirani ekonomisti vide znakove oporavka za Rusiju, koja je popravila poziciju sa sedmog na 14. mesto i očekuju da će u 2017. imati rast od 1,3 odsto.

Na objavljivanje Blumbergovog Indeksa bede reagovala je DS, tako što je za podatak da će, kako je navela, "Srbija u 2016. biti sedma najmizernija zemlja na svetu", ponovo optužila vladajuću stranku i to navela kao dokaz da zemlja "ide u pogrešnom pravcu".

SNS je na to poručila demokratama da se, kada sledeći put kažu da narod u Srbiji teško živi, pre toga potrude da "deo opljačkanih para vrate građanima".

Ministar Vujović je, na pitanje novinara RTS-a, rekao da je to podatak koji "sigurno zabrinjava", ali da je zbir inflacije i nezaposlenosti prethodnih godina bio mnogo veći i da je u protekle tri-četiri godine smanjen za više od trećine.tnije ekonomije sveta su Tajland, Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Kina, Danska, Hong Kong i Velika Britanija.

(N1 / Tanjug)Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u