Ekonomija

SRBIJA SE VRAĆA STARIM VREDNOSTIMA: 50.000 evra za 500 novih zadruga u 500 velikih sela

Objavljeno: 12.04.2017 | 13:26Izvor: medio.rs

BEOGRAD - U naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biće formirano 500 novih zadruga, najavio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

On je na skupu "Prolećno okupljanje zadrugara Srbije" rekao da će država ulaganjima u projekte do 50.000 evra pomoći da se pokrenu ključni poslovi, da zadruge nabave osnovna sredstva i da se zaokruži proces proizvodnje.

Prema njegovim rečima, neko je nekad uzeo zadružnu imovinu i zemljište, uspeli su da privatizuju zadružnu svojinu, iako je ona legitimni oblik svojine kao što su državna i privatna.Planirano je da početkom maja bude otvoren konkurs koji će trajati do 1. oktobra.

Maksimalan iznos pomoći za osnivanje novih zadruga biće 6,2 miliona dinara, a one koje već rade moći će da konkurišu sa projektima vrednim do 12,5 miliona dinara.

"Želimo mlade da vratimo na selo. Sredstva nisu namenjena za izmirivanje dugova, niti za pojedinačna gazdinstva, već za zadruge i konkretne investicije. Od nabavke životinja do kupovine savremenih linija za preradu", rekao je Krkobabić.On je, takođe, najavio i izmenu Zakona o zadrugama koji je usvojen 2015. godine.Novim propisim Srbija bi mogla da vrati i štedno-kreditno i stambeno zadrugarstvo.

(Tanjug/Politika)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u