Ekonomija

KINEZI KUPILI SRPSKU ŽELEZARU! Potpisan UGOVOR vredan 46 miliona evra (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.04.2016 | 13:19Izvor: Telegraf.rs

Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisali su ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong

Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisali su ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong. Potpisivanju kupoprodajnog ugovora u smederevskoj čeličani prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Budući vlasnik Železare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne izvozi čelik iz Kine koji je jeftiniji i narušava konkurenicju na tržištu EU. Takođe, po propisima EU zabranjeno je da država pomaže čeličane.

(D. Z.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u