Ekonomija

JAVAŠLUK: Evo kako se u Srbiji prodaju preduzeća "ispod žita"!

Objavljeno: 21.07.2015 | 21:09Izvor: Telegraf.rs

Istražili smo kako je moguće da se bez javne nabavke prodaju akcije Chip Card a.d. Beograd, akcionarskog društva za rad sa platnim karticama

Pravila u našem zakonu o planiranju i postupcima javnih nabavki pri prodaji preduzeća više su nego jasno definisana.

To, međutim, ne znači da se uvek i poštuju.

Poslednji u nizu primera je više nego diskutabilna prodaja akcijaChip Card a.d. Beograd, akcionarskog društva za rad sa platnim karticama, koje je osnovano 2004. godine na inicijativu Udruženja banaka Srbije i 12 banaka koje su koristile usluge Procesing centra pri Udruženju banaka Srbije, saznaje Telegraf.

Naime, nakon što smo saznali da Agencija za osiguranje depozita bez javne nabavke prodaje akcije firme Chip Card a.d. Beograd kontaktirali smo nadležne tražeći odgovarajuće objašnjenje.

Između ostalog i, zašto na sajtu nema oglasa o prodaji ovog društva koje među prvih 11 akcionara po broju akcija ima čak četiri banke koje su u stečaju, ali i da li to znači da je već pronađen potencijalni kupac čime su ostali eventualni zainteresovani ponuđači nepravedno i protivno svim pravilima eliminisani iz “trke”?

Foto: chipcard.rs

Foto: chipcard.rs

– Istina je da se prodaju akcije firme Chip Card a.d. Beograd, ali to nismo oglasili, jer se radi o zatvorenom i specifičnom akcionarskom društvu – objasnili su nam nadležni iz Agencije za osiguranje depozita.

Na naše pitanje kako će onda zainteresovani kupci saznati da su akcije pomenutog akcionarskog društva na prodaju, uz smešak nam je odgovoreno – pitanjem:

- A kako ste vi saznali?

Odmah nakon Agencije za osiguranje depozita kontaktirali smo i direktorku firme Chip Card a.d. Beograd Vesnu Džudović kako bismo saznali da li je moguće da se bez javne nabavke prodaju akcije ovog društva, međutim ostali smo bez odgovora.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Najpre nam je objašnjeno da je direktorka na važnom sastanku, a onda i da joj pošaljemo mejl.

To smo i učinili, no odgovor na postavljeno pitanje nismo dobili.

GORAN VESIĆ: Zavešćemo red u javnim nabavkama u Beogradu!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Prema rečima advokata Đorđa Mamule, svrha javnih nabavki nije ništa drugo do da se spreče eventualne malverzacije.

– Javne nabavke postoje kako bi se između ostalog sprečile zloupotrebe i kako bi država imala uvid u dešavanja oko prodaje, u ovom slučaju pomenutog preduzeća. Dakle kada je sve transparentno, onda je manja verovatnoća da će prodaja biti obavljena van legalnih okvira – objasnio je kratko Mamula.

Foto: Marko Todorović, Printskrin: Youtube/Privredna komora Srbije

Foto: Marko Todorović, Printskrin: Youtube/Privredna komora Srbije

Sličan odgovor dobili smo i iz Ministarstva privrede, koje smo prethodno upoznali sa čitavim slučajem.

– Svaka nabavka, mora da se izvrši u skladu sa unapred određenom procedurom, a javni poziv ili tender su osnova svega, jer se samo tim putem daju jednake šanse svima na tržištu, a to je cilj svega – objasnili su za Telegraf iz Ministarstva privrede.

Nama ne ostaje ništa drugo do da se zapitamo koliko će još ovakvih “slučajeva” morati da bude raskrinkano da bi se stalo na put prodajama “ispod žita”.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u