Ekonomija

I ONI KOJI NISU STALNO ZAPOSLENI MOĆI ĆE DA UZIMAJU KREDITE: Evo pod kojim uslovima i kada!

Objavljeno: 05.09.2016 | 10:16Izvor: Telegraf.rs

- Od iduće godine bankama je dozvoljeno da odobre zajam takozvanom "D" klijentu, bez izdvajanja rezervi - rekao je član Izvršnog odbora jedne banke

Bankari će od naredne godine moći da odobravaju kredite i građanima koji nemaju stalno zaposlenje ukoliko procene da su oni kreditno sposobni klijenti, pišu današnje “Večernje novosti”.

To, kako navodi list, znači da bi i oni koji sada spadaju u “nepodobne” klijente, mogli svoje troškve da finansiraju putem zajmova.

- Ljudi koji rade po ugovoru na određeno do sada su u startu bili kažnjavani time što ne mogu da dobiju zajam iako su kreditno sposobni. Od iduće godine bankama će biti dozvoljeno da odobre zajam takozvanom ”D” klijentu, bez izdvajanja rezervi. Sve dok se takav kredit uredno vraća banka neće morati da polože iznos na ime rezervi za procenjene gubitke – navodi izvor tog lista, član Izvršnog odbora jedne banke.

U NBS za “Novosti” nisu potvrdili da će izdvajanje rezervi za procenjene gubitke za loše klijente biti ukinuto, ali navode da svaka banka samostalno propisuje kome će odobriti kredit, te da prepreke za finansiranje bilo kog klijenta ne postoje se dok banka izdvaja rezerve na ime procenjenih gubitaka.

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u