Ekonomija

Država će uskoro naterati stanodavce DA PLAĆAJU POREZ na stanove koje izdaju!

Objavljeno: 14.07.2016 | 09:41Izvor: Telegraf.rs

Očekuje se da bi akcijom kojom će rukovoditi Poreska uprava, oblast izdavanja stanova iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu svake godine slivalo bi se od poreza najmanje 50 miliona evra godišnje

Država od jeseni počinje veliku akciju kojom bi trebalo da natera stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore i da poveća naplatu poreza na prihode na nepokretnosti. U avgustu bi trebalo da počne sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju obaveze po osnovu poreza na prihode od nepokretnosti.

Prema navodima lista, to je delimično uslovljeno zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i u toj oblasti mora uspostaviti red.

Navodi se da je MMF zahtevao pojačanu borbu protiv sive ekonomije, a posebno je apostrofirao nedovoljnu ažurnost države u naplati poreza kod rentiranja stanova.

- Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom -rekao je taj izvor.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema navodima lista Poreska uprava narednih dana distribuiraće narednih dana u zgradama flajere sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati.

Procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti čija je stopa 20 odsto.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u