Društvo

ZAŠTO SRBI SVE MANJE PIŠU NOVOGODIŠNJE ČESTITKE? Evo kako su magiju i romantiku UBILE SMS i Fejsbuk poruke!

Objavljeno: 29.12.2014 | 09:14Izvor: Telegraf.rs

Iz knjižara kažu da je mladih koji pišu tradicionalne čestitke, dosta u poslednje vreme. Prema mobilnim operaterima, u novogodišnjoj noći poslato je više od 90 miliona SMS i MMS čestitki

Sećate se dobrog starog pisanja čestitki? Bio je to jedan od prvih vesnika novogodišnjih i božićnih praznika. Raščistite najprostraniji sto u dnevnoj sobi, “naoružate” se olovkama u svim bojama i oblicima i hrpom najoriginalnijih čestitki koje ste prethodno pazarili na nekom od uličnih štandova, vašaru ili u nekoj od omiljenih knjižara.

A, onda se do ranih jutarnjih sati posvetite onom najkreativnijem (neki bi rekli i najkomplikovanijem) delu – pisanju! Pomaganje literaturom koja bi mogla da nas “inspiriše”, podrazumevala se, naročito kod pisanja čestitki onima koji nam se sviđaju… One za bake, deke i tetke sa nasmejanim Deda Mrazom, čuvenim Rudolfom ili paketima poklona vešto upakovanim crvenom mašnom bile su, priznajemo, nešto “oficijelnije” sklopljene.

Prva serija razglednica u Srbiji pojavila se 1895. godine, u izdanju beogradske knjižare Velimira Valožića. Kako navode iz JP “Pošte Srbije”, jedan sačuvani primerak te prve serije, Valožić je poslao knjižaru Petroviću u Čačak, kako bi mu čestitao 1896. godinu. Već 1904. promet razglednica i čestitku dostigao je cifru od 5.5 miliona.

Podaci pokazuju i da se osamdesetih godina, tokom novogodišnjih praznika u Srbiji, slalo između 30 i 40 miliona čestitki. Međutim, već 2007. poslato ih je znatno manje, između 1.5 i 2 miliona.

A, onda je svu romantiku i iluziju uništila pojava mobilnih telefona, ali i Fejsbuka. Odjednom ste jednim klikom mogli svih dragih osoba da se “rešite” u istom trenutku. Sve je odjednom postalo daleko jeftinije (i to u svakom smislu te reči).

To najbolje dokazuje podatak prema kojem je sudeći po vodećim mobilnim operaterima u Srbiji, u novogodišnjoj noći 2014. godine, razmenjeno više od 90 miliona SMS i MMS čestitki! Dodaćemo samo: “Teško da bi ovom podatku moglo da konkuriše tradicionalno pisanje čestitki olovkom”, kojih prema okvirnim podacima JP “Pošta Srbije” bude poslato nešto više od 200.000.

U decembru je poslato 19.189.192 pošiljki, pri čemu morate uzeti u obzir da se u kategoriji pošiljki, čestitke ne evidentiraju posebno – napominju iz ovog preduzeća i dodaju da je ovog decembra broj pošiljki u međunarodnom saobraćaju u odnosu na novembar porastao za 207,62 %.

Interesantno je i da je tendencija slanja čestitki sa poklonima sve veća, a da i veliki brojbiznis-klijenata sve češće šalje svojim poslovnim saradnicama uz čestitke šalju i korpe sa ekskluzivnim vinom, čokoladama i drugim poklonima, a o tome zašto slanje čestitki ne izlazi iz mode nadležni iz JP “Pošta Srbije” kažu:

- I pored razvoja Interneta i sve češćeg korišćenja mejlova i SMS poruka, komunikacija klasičnom poštom i dalje opstaje, jer predstavlja oblik posebne pažnje prema nekome, koju ne može ništa da zameni.  Poruke i mejlovi često se izbrišu, dok pismo, razglednica, čestitka ili prigodni telegram ostaju kao trajna uspomena.

Pored toga što iziskuje više vremena, za slanje jedne tradicionalne čestitke u odnosu na onu “mobilnu” od 4 dinara, treba izdvojiti najmanje 80 dinara (u cenu je uključenavrednost najjeftinije markice od 50 dinara i ulične razglednice, koja košta oko 30-ak dinara).

- Najjeftinije čestitke se mogu kupiti za 30-40 dinara. One sa srednjom cenom su 80, a najskuplje koštaju oko 195 dinara – navode iz jedne beogradske knjižare dodajući da i dalje ima daleko više zainteresovanih za kupovinu i slanje čestitki, nego što se misli.

- Posebno je interesantno to što čestitke pišu ne samo starije generacije, već je sve više i 20-godišnjaka, kojima se više sviđa tradicionalno od savremenih vidova slanja čestitki – priča vlasnica ove knjižare.

Dakle, tradicionalan, starinski način čestitanja novogodišnjih i božićnih praznika nije u potpunosti iščezao.

Prema rečima naše čitateljke Vere V, koja je veći deo života provela u Velikoj Britaniji, Englezi tradicionalno pred novogodišnje i božićne praznike šalju najmilijima čestitke na “starinski” način. Ne samo da im nije teško da se posvete tom procesu, već i uživaju u njemu!

- Ostrvske porodice imaju običaj da razapnu konopce u stanovima o koje velikim štipaljkama kače njima najdraže čestitke koje su dobili – objašnjava Vera i dodaje – Interesantno je da Britanci čak šalju i takozvane “razglednice zahvalnosti” kako bi iskazali poštovanje nekome od koga su dobili poklon.

Naša čitateljka, međutim, nije usamljena u pisanju čestitki. Kaže da nije jedina koja se oseća nezgodno, ukoliko svojim prijateljima “ne odgovori istom merom”.

- Ima nas mnogo koji uprkos razvoju tehnologije i dalje sa uživanjem pišemo i šaljemo čestitke. No, da nas je daleko manje od onih koji šalju kraće i manje emotivne SMS i MMS čestitke, to ne sporim! Evo, pitajte mog sina… Nikako ne mogu da ga ubedim da se vrati tradiciji. Kaže, nema se vremena. Ja kažem – vremena uvek ima! Naročito za ovakve stvari, koje bude lepe emocije. Setite se i sami uzbuđenja pri primanju čestitki… Iščekivanja…v


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u