Društvo

(VIDEO) NEPRIMEREN UDAR NA ĐOKOVIĆA: Marš na Drinu dobar celom svetu, ali ne i hrvatskim medijima

Objavljeno: 14.02.2016 | 08:39Izvor: Kurir

Utakmica između Crvene zvezde i Cedevite, odigrana u četvrtak u okviru Evrolige, još uvek izaziva dosta pažnje u medijima.

U prvi plan je isturen najbolji svetski teniser Novak Đoković, kome su hrvatski mediji zamerili što je pevao "četničke pesme, recimo kompletan (nekoliko strofa) Marš na Drinu".

Očigledno se radi o čistom neznanju, jer je pesma komponovana 1914. godine.

U čast odlučnih pobeda Srba na Ceru i Kolubari, prvih velikih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu, Binički je 1914. godine komponovao marš koji je posvetio komandantu Drugog gvozdenog puka pukovniku Milivoju (Miloju) Stojanoviću Brki, koji je učestvovao u Cerskoj bici na ključnom mestu na Tekerišu, a poginuo je u žaru borbi u Kolubarskoj bici.

Binički je to delo komponovao u Valjevu, gde se Muzika kraljeve garde nalazila tada u sklopu srpske vojne komande. Delo je potom izvođeno i na Solunskom frontu, gde je steklo širu popularnost i među saveznicima.

Danas poznati tekst "Marša na Drinu" napisao je početkom šezdesetih godina prošlog veka, u vreme zajedničke SFRJ, novinar i pesnik Miloje Popović, a prvi ga je izveo hor KUD-a "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

"Marš na Drinu" doživeo je i ozbiljnu međunarodnu slavu, tako su holandski sastav "The Spotnicks" ili poznati britanski "The Shadows" takođe objavili obrade "Marša na Drinu", ili umetnici poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa.

"Marš na Drinu" je izveden čak i u Beču, tokom novogodišnjeg koncerta 1987. godine, iako govori o porazu Austrougarske vojske.

Pre tri godine pesma „Marš na Drinu“ u fantastičnoj izvedbi hora Viva voks na proslavi srpske Nove godine u UN oduševila je ceo svet.

 

 

 

 

 

 

 

Ko je sve izvodio „Marš na Drinu“

Šedouz 1966.
Lajbah 1994.
Peti Pejdž 1964.
Čet Atkins 1966.
Džokers 1963.
Spotniks 1964.
Bauernkapel Mindersdorf 2008.
Keptan Harp 2010.



Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u