Društvo

UBIJENI U SABLJI: Ovo je dosad neobjavljena fotografija VOĐA ZEMUNACA, Šiptara i Kuma!

Objavljeno: 28.03.2017 | 19:36Izvor: Kurir

U okviru policijske akcije Sablja, koja se odigrala pre 14 godina, odnosno 27. marta 2003. ubijene su vođe Zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Bili su najbolji prijatelji i kumovi, oduvek zajedno u dobru i zlu.

Mile Luković Kum poticao je iz sela Donji Gajtan, u opštini Medveđa. Po završetku srednje Elektrotehničke škole, Luković odlazi u Prištinu, gde je radio kao čuvar u zatvoru. Nejasno je kako je dospeo na ovu poziciju, s obzirom na to da je i u mladosti bio poznat kao delikvent.

Nema podataka ni zašto je prestao da obavlja posao zatvorskog čuvara, ali se zna da posle toga odlazi u Beograd gde sa zemljakom, Dušanom Spasojevićem, postaje vođa Zemunskog klana. Upravo je Kum uticao na Spasojevića da se oda kriminalu.

Došli su iz malog sela i zavladali državom. Napravili su najmoćniji klan na Balkanu i skoro sve najveće autoritete podzemlja poslali “u Kanadu”. Na kraju su zajedno i oni tamo otišli.

Prvi put u javnosti (Foto: Instagram/Legende devedesetih)Prvi put u javnosti (Foto: Instagram/Legende devedesetih)

Spasojević i Luković su bili osumjičeni za organizovanje i izvršenje ubistva Zorana Đinđića. Dušan Spasojević zvani Šiptar ili Duća, imao je 35 godina, bio je vođa “Zemunskog klana”.

Protiv njega je do tada bilo podneto 27 krivičnih prijava od kojih je za 4 osuđen na manje vremenske kazne. Mile Luković Kum je imao 34 godine, bio je neosuđivan, iako je protiv njega bilo podneto 28 krivičnih prijava.

Tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general Sreten Lukić rekao je su pripadnici specijalizovanih policijskih snaga likvidirali vođe zemunske bande Dušana Spasojevića-Šiptara i Mileta Lukovića-Kuma, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja. Bio je 27. mart 2003. godine i time je počela akcija “Sablja”.

Spasojević je tom prilikom protiv policije upotrebio puškomitraljez M70, dok je Luković pokušao da se suprotstavi sa bombama kašikarama.

Novinarima je tada prikazan i video snimak na kome se vide dva beživotna tela u travi, oko kojih se nalazi automatska puška i bomba. Na snimku su bile torbe sa njihovim stvarima u kojima se nalazilo više mobilnih telefona. Pored torbe u kući u kojoj su se krili video se i veći broj pancira.

Fotografija do sada nepoznata javnosti objavljena je na instagram profilu Legende devedesetih, juče, na godišnjicu njihovog ubistva.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u