Društvo

TITO PODRŽAO ŠIPTARE JOŠ 1968: Na današnji dan Albanci su počeli brutalno da otimaju Kosovo Srbima!

Objavljeno: 27.11.2014 | 18:31Izvor: Telegraf.rs

Pre skoro pola veka Albanci sa Kosova počeli su masovne proteste i sukobe s policijom, a sve sa ciljem otcepljenja južne srpske pokrajine od Srbije

Pre 48 godina Albanci su počeli sa akcijom razbijanja SFRJ i otcepljenja Kosova i Metohijeod Srbije, ali su to tadašnje vlasti, na čelu sa Josipom Brozom videle kao najobičniji studentski bunt, a drug Tito im je tada čak i poručio da su u pravu!

Tog 27. novembra 1968. godine na Kosovu i Metohiji održana je prva pobuna Albanaca u Srbiji, a nju su pripremili Fadilj Hodža, Veli Deva, Mahmut Bakali, Ismail Bajra, Aslan Fazlije i drugi.

- Vi mladi, dokazali ste se, vi ćete postepeno preuzeti vlast na Kosovu – rekao je tada okupljenim demonstrantima Ismail Balja.

Nemiri su počeli na današnji dan pre 48. godina, a glavni vinovnici bili su studenti Prištinskog univerziteta, pre svega sa Filozofskog fakulteta. U ranu zoru sledećeg dana dolazi do intervencije oružanih jedinica JNA, koje su “ugušile” ovaj bunt.

Šiptarska pobuna 1968. doprinela je da se u Ustav iz 1974. Kosmet, ustavno, približio republikama. I rukovodstvo je bilo za republiku Kosmet, kao i Fadilj Hodža i Mahmut Bakali.

Međutim, ovaj radikalan politički zahtev albanskih demonstranata samo se delimično mogao pripisati odvažnosti kosovskih Albanaca. Okolnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni stvorile su idealnu “političku klimu” za njihovu pobunu. Naime, indikativno je da se Albanci 1981. godine, kao uostalom i 1968, dižu na bunu nakon “odlaska” autoritarnih ličnosti sa političke scene.

Godine 1968. to je bila smena Aleksandra Rankovića, početkom 80-ih to je bila smrt Josipa Broza Tita. Oba puta Albanci s pravom pretpostavljaju da će (ne)nadani odlazak ovih ličnosti dovesti do preraspodele moći između federalnih jedinica (republika) i da je realno očekivati slabljenje pozicija srpskog rukovodstva.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u